Follow Me @snm.yana

Tuesday, May 25, 2010

♥ APA NAK BUAT erk???? ♥

Tuesday, May 25, 2010 0 Comments
Hurm...makin hari makin teruk kulit muka aku ni...makin banyak jerawat yg timbul. Kenapa erk? Rasanya aku xde masalah resdung...dulu la, tp sekarang tatau la.. Camne nak cam klu ada resdung @ x erk? Tapi mmg makin stress dibuatnya... Dulu kulit aku x pernah ada masalah pun walaupn x guna apa2 pr0duk kecantikan pun. Skarang sampai tatau nak pilih pr0duk per... Tapi utk mengelakkan bertambah parah, aku juz kekal menggunakan sejenis pr0duk jer. Takutla jugak klu duk men tukar pr0duk, sakit len pulak yg dapat kan. Tapi tula masalahnya, kdg2 malu rasa bab sebelum ni x pernah mengalami nya... Sampaikan kawan-kawan di sekeliling pun perasan perubahan aku ni... JERAWAT ooo JERAWAT.... Nape erk k0 suka sgt tumbuh kat muka aku nii... rasa nak fire je k0rang sume ni taw...... Sape2 ada petua tak yg boleh menhilangkan semua jerawat ni beserta parut2nya sekali. X kisah la menggunakan pr0duk @ petua-petua tradisional ker... Tapi aku lebih prefer kepada petua tradisional la c0z aku x berapa percaya sgt pr0duk2 kecantikan ni... Someb0dy need to help me.....

Sunday, May 23, 2010

♥ SHAHIR...Juara AF8 ♥

Sunday, May 23, 2010 0 Comments
Akhirnya...tamat sudaa AF Musim Ke-8 nihhh... Hurmm, mula2 jangkaan aku, ADIRA yg akan jadi juara, dan SHAHIR naib juara... Tapi x berapa nak tepat....ha3. Xpe, SHAHIR @ ADIRA, dua2 pun aku sokong... Cuma x sangka lak DAUS dapat tempat ke-3 kan, tapi perf0rmance die mmg best pun malam ni... MAULANA dapat tempat ke-4 & IWAN tempat ke-5...

Tapi Adira mmg hebat sangat2, dia layak jadi juara, tapi kita terpaksa akur la bab Shahir mmg ramai t0l peminat/penyokong... 0f c0z la Shahir dapat byk undi malam ni. Ape pun,
GOOD LUCK kepada semua finalist AF8, sem0ga lepas ni akan success di luar sana ye, di kehidupan yang nyata sebagai seorang penyanyi.... PEACE


Thursday, May 20, 2010

♥ Patut vs Kesian ♥

Thursday, May 20, 2010 4 Comments
Hurm...Isu Parking Kereta.kat tempat aku ni mmg sejak dulu lagi ada masalah parking. Tambah2 aku skrg duk kuarters kerajaan, lg la.... Tapi aku bersyukur kerana aku dah xde masalah parking lagi. Sejak undang-undang berkuatkuasa, 1 rumah 1 petak parking yg tetap....Dapat plak parking yg best. Mula2 tu mmg la ramai yg nak rembat, tp skrg dah ok. Tp disebabkan undang2 ni, bykla kereta yg x berkenaan park merata tempat, ad juga yg sampai leh menghalang laluan & menyusahkan orang lain.

Bese ok jer d0rang park merata tempat, tp pg tadi masa aku nak g keje, aku teng0k banyak sangat kereta yg telah di
clamping oleh pihak BPH... Hurmm...dalam ati aku rasa puas r jugak kan, biar d0rang rasa cket, sape suh park merata kan.. Tapi aku paham la nape d0rang wat mcm tu, aku kecian gak kat d0rang...

Aku terfikir gak, napela sebelum d0rang wat bangunan2 @ rumah2 apartment yg tinggi mcmni, d0rang x pk ke pasal parking kete... Orang yg buat ni x berfikiran jauh k0t... Klu dulu mmgla 1 rumah mampu beli 1 kereta jer, tp x pada zaman sekarang. 1 rumah tu kdg2 leh mencecah 3,4 buah kereta tau... s0, camnela parking nak cukup kan...

Dan persoalan aku tu telah diluahkan juga kepada kawan2ku...dan rupa2nya, klu ikut perancangan d0rang nak bandar ni jadi bandar hijau, d0rg nak galakkan sume 0rg guna pengangkutan awam... Tapi d0rang ingat bandar ni mampu ke jadi macam negara Jepun??? Yela, kebanyakan 0rg Jepun kan byk yg gunakan pengangkutan awam... Erm...
plan still is plan... Adakah mmg patut pihak teretentu mengambil tindakan sebegitu @ aku patut kecian pada mangsa undang2 itu??? Ape pendapat k0rang???


Monday, May 17, 2010

Mentimun...oo...Mentimun

Monday, May 17, 2010 2 Comments
Dah lama x update aku punya bl0g.... hurm...quit busy lately... Tapi bila ada kelapangan, aku mesti amik peluang utk update bl0g aku... Mesti korang pelik teng0k aku punya tajuk post tu kan.. Pe lalk kaitan ngan MENTIMUN...ha3...Xdela, nak dijadikan cerita, kbetulan pagi tadi, aku khatam majalah RAPI keluaran ke-2 untuk Bulan Mei 2010. Dan aku tertarik untuk berkongsi sedikit inf0 dengan k0rang semua. Rupa2nya, MENTIMUN ni byk khasiatnya, bermula daripada daun sampai la ke akar. Kat sini ada sedikit inf0 untuk k0rang. Selamat membaca :


DAUN :
Digunakan untuk mengubati bekas gigitan serangga

KULIT :
Kaya dengan serat, vitamin A, kalium, magnesium dan asid folat yang membantu mencegah kerosakan otak pada bayi yang baru dilahirkan

BIJI :
Ia mengandungi vitamin E untuk melambatkan proses penuaan dan alkaloid hypoxanthine untuk mengubati masalah kecacingan di kalangan kanak-kanak

AKAR :
Membantu melancarkan saluran kencing


Tips :
  • Kebanyakan mentimun telah dilapisi lilin. Jadi, bersihkan mentimun di bawah air mengalir atau kupas kulitnya sebelum dimakan;
  • Pilih MENTIMUN yang tidak lembik, berwarna hijau atau hijau gelap. Jangan pilih mentimun yang berwarna kuning dan lembik;
  • Potong kedua2 hujung agar MENTIMUN tidak pahit. Gosok dengan cara memutar sehingga keluar getah berwarna putih. Cuci dengan air bersih;
  • MENTIMUN sgt sensitif pada panas. Jangan simpan pada suhu bilik atau terkena cahaya matahari kerana ia boleh membuatkan MENTIMUN layu. Letakkan dalam peti ais dan ia boleh bertahan sehingga seminggu;
  • Jika anda ingin mendapatkan rasa dan kesegaran maksima, sebaiknya gunakan dalam tempoh 1-2 hari selepas membelinya;
  • Untuk menyimpan lebihan MENTIMUN yang dipotong, simpan di dalam plastik atau bekas kedap udara agar MENTIMUN tetap segar dan tidak mengalami kekeringan;
  • Makanlah beberapa hiris MENTIMUN selepas menggosok gigi. Ia akan membuatkan nafas anda terasa segar dan dijadikan penyegar mulut.
Sumber : Majalah RAPI


Thursday, May 13, 2010

Special For You :)

Thursday, May 13, 2010 0 Comments
Malam ni aku masakkan dinner untuk si dia, express menu :

1) Nasi Putih
2) Telur Dadar
3) Ayam Goreng A1
4) Telur Sambal
5) Sirap Ais

Mmg sungguh express, xde byk bahan masakan kat umah, s0, menu nya terhad untuk fast & simple. S0, itu je yg mampu aku masakkan untuk si dia. Tapi s0rry ye kawan, c0z aku x sempat nak snap pic semua makanan tu, hanya teringat nak makan jer kerana perut sungguh lapar. Memang dia tahu aku jarang memasak kerana malas....ha3....tu la pasai, x cukup syarat lagi klu nak kawen pun. Tapi sebab Hubby punya pasal, aku rajinkan diri aku untuk memasak, walaupun menu yg x seberapa.


Tapi sungguh gembira kerana semua makanan itu telah dihabiskan oleh Hubby, malah x cukup pun. Ha3...aku x tumpg makan, aku teng0k jer Hubby makan. Terima Kasih kepada Hubby kerana menghargai usaha ku. Dan yg plg gembira, Hubby puji masakanku...he3...kembang kempis dibuatnya... Teng0k bersungguh dia makan dgn berseleranya kerana walaupun simple tapi kena dgn seleranya. Hurmmmm...bukan selalu dpt merasa masakanku ini. Len kali menu len pulak yer....

Thanks to HUBBY....L0ve u s0 much!!!




Tuesday, May 11, 2010

WEEKEND YG GUMBIRA !!!!

Tuesday, May 11, 2010 0 Comments
Macamana dengan last weekend u all nye aktiviti??? Yg pasti weekend yg sungguh gumbira bagi aku... Schedule yg penuh sepanjang hujung minggu...byk t0l tempat aku jelajah sepanjang 3 hari. Aku amik cuti sempena My Hubby datang melawatku di sini... 3 hari tu rasa singkat sangat, rasa x puas bersama si dia tu. Kalau ikutkan hati xmau bagi die balik jer..boleh x? hehehe... Selfish t0l la... Tapi terpaksa la bagi die balik c0z die da final exam next week...

p/s to Hubby : Study bet0l2 k, ingat ni last final exam...jgn ada yg sangkut nanti, nanti bukan Hubby sorang je yg terseksa, sayang gak yg merana... huhu.. Gud Luck k... WIsh u all da best!!!

Jumaat (07 Mei 2010) : Mula-mula kitaorang pergi ke KLCC untuk menghabiskan masa, jalan2, makan2 then teng0k m0vie yg 2 minggu lepas lagi aku nak teng0k, iaitu IP MAN 2... Tapi mmg best pun cerita tu... huhu... Kalau nak c0mpared dgn IP MAN 1, jalan cerita IP MAN 1 lebih byk suspen nya.... Masa tu d0rang baru nak menuntut kemerdekaan, Jepun menjajah Negeri China. Tapi puas hati la dapat teng0k cerita ni... Sape2 yg belum teng0k lagi cerita ni, b0leh la cepat2 g teng0k k...

Sabtu (08 Mei 2010) : Program hari ni...adalah teng0k movie juga, hari ni teng0k IRON MAN 2... Tapi teng0k kat Alamanda Putrajaya jer... Cite ni pun salah satu cite yg aku nak teng0k... Boleh tahan citenya, x b0ring... Lepas beli tiket wayang, baca paper, ternampak Wangsa Walk... Ape lagi, nak pergi... S0, pergi la ke Wangsa Walk... tp sayang x dpat masuk, full parking, xleh nak masuk. Ramai giler orang hari ni... Terpaksa la teng0k kat luar jer.. G beli kueh char k0y kat Taman Sri Rampai... nyum3... s0dapnya...dah lama x makan....

Ahad (09 Mei 2010) : Hari ni xde plan pape pun, g makan sup kegemaran kami di Foodcourt P8, sedapnya... nyum..nyum.. Pastu ke Kajang, belikan tiket untuk Hubby balik ke Kuantan. Tiket dari Kajang ke Kuantan dah habis, s0, terpaksa naik bas dari KL ke Kuantan, jam 11.00pm. Lambatnya, tp xpe, atleast da masa lebih untuk bersama Hubby... Lalalala....Then, ke Plaza Metro Kajang, juz untuk jalan2... Masuk GIANT, beli barang dapur cket, beli bahan untuk masak tomyam...rasa nak makan Tomyam...Terima Kasih kepada Hubby kerana meluangkan masa untuk bersama ku menghabiskan masa hujung minggu... Hehehe....


Monday, May 3, 2010

Hadiah Aper???

Monday, May 03, 2010 0 Comments
Besday si dia bakal tiba pada 11 Mei.... S0, sekarang ni aku tengah kompius la, aku nak hadiahkan die ape erk? OMG....i've n0 idea rite n0w.... This weekend nak jumpa die, but until today i dun kn0w what sh0uld i give to him as besday present.... Huhu.... What kind of present is look special for si dia??? Hurm... s0mebody please help me, any idea pls let me kn0w...w0key???

Saturday, May 1, 2010

Labour's Day - 1 Mei

Saturday, May 01, 2010 0 Comments
SELAMAT HARI PEKERJA kepada semua pekerja-pekerja di seluruh Malaysia, tidak kira Melayu, Cina, India dsbg. Kita kan 1 Malaysia! Tapi sebab Hari Pekerja tahun ni jatuh pada hari Sabtu, s0, xdela terasa sgt Public Holiday nya... Malah aku datang kerja pun hari ini. Mengisi masa lapang yang terlalu banyak di hujung minggu. Maklumla, ada s0meone, tp berjauhan. S0, hujung minggu xde aktiviti yang seronok pun. Penyelesaiannya, datang pejabat untuk mengisi masa + buat kerja. Semoga kita sentiasa membuat kerja dengan ikhlas & bersemangat!!!! Chaiyok!!!