Follow Me @snm.yana

Wednesday, June 30, 2010

♥1st Award♥

Wednesday, June 30, 2010 7 Comments
Yeyeye.....hari ni sgt gumbira kerana Yanfie's Cottage telah menerima Award (tengok award kat bawah tu)....hihi². Tengs kepada Kak Honeyz yang telah men'tag'kan Yanfie's Cottage ni k.. Len kali bagi la lagi, tag la byk² yer...



1. Apa nama blog dan knp letak nama itu?

Nama blog Yanfie adalah "Yanfie's Cottage". Tapi kenapa letak nama tu erks?? Yanfie pun x pernah terfikir kenapa pilih nama tu, sebab suka² je k0t. "Cottage" tu kan maksudnya pondok/rumah/teratak, s0 Yanfie suka menghabiskan masa dengan mengadap belog² ni, mcmn kite suka menghabiskan masa kat rumah, macam tu juga Yanfie suka mengisi masa terluang di Yanfie's Cottage ni.

2. Apa nama URL blog dan dari mana datangnya idea itu?

Url blog Yanfie, http://yanafie.blogspot.com/. Mana idea ni datang? Masa tu baru nak berjinak² dgn dunia bel0g² ni,, s0, x amik serius pun part ni. Yanafie tu adalah gabungan nama Yana + Afi ( s0me1 special in my life)...tetttt.... S0, url tu la Yanfie pakai sampai sekarang, x tukar²... Hihi....

3. Apa method dlm penulisan anda?

Di Yanfie's Cottage ni....Yanfie banyak berkongsi pasal kehidupan Yanfie, apa yg berlaku di sekeliling Yanfie, apa yang Yanfie buat, personal matter, dan Yanfie suka juga berkongsi inf0² yg Yanfie pernah baca, pernah teng0k. Klu Yanfie rasa inf0 tu leh dikongsi, of cos Yanfie akan tulis kat bel0g nihhh.....

4. Pernah terasa nak hapuskan blog? sebab musababnya?

Sekali pun x pernah terdetik di hati @ fikiran Yanfie k.... Tujuan buat bel0g ni adalah untuk berkawan², berkongsi² pengalaman @ inf0, bukan nak cari musuh kan, s0 far xde yg x menyukai Yanfie's C0ttage lagi, s0 kenapa nak delete lak kan??


5. Pernah ahli keluarga anda baca blog anda?

Pernah, byk kali juga k0t....

6. Apa perasaan anda bila org kata blog anda buruk sdgkan org lain kata blog anda cantik?

Cantik tu subjektif k, s0 len orang, len pendapat. Tapi Yanfie x kisah, praise or criticsm accepted. Yanfie boleh terima apa jua komen, pendapat atau kritikan daripada anda (tp biarlah berpada...hahahha)

7. Bila blog anda diberanakkan?

Belog lama pada Oktober 2009, tp yang ni Mac 2010. Baru je lagi...budak hingusan....hehehe..

8. Siapa org pertama yg tahu anda ada blog?

Yanfie gtaw kawan² yg rapat, tp x ingat da sape yg 1st taw.....

9. Apa perasaan anda bila ada org berkata ttg blog anda d sekolah?

Dah lama x g sek0lah gak, s0 tatau la da 0rg cakap sal bel0g ni kat sek0lah @ x... hihi²

10. Sepuluh org sterusnya bakal di tag. ( Jgn marah ye sapa2 yang dah kena tag )


So sesapa yang dah kena tag sila ambil award ye & jawab s0alan² yg berkenaan.... Sila kutip award anda di sini !!!

Tuesday, June 29, 2010

♥TOP 10 - Bangunan Tertinggi Akhir Tahun 2010♥

Tuesday, June 29, 2010 5 Comments

1) Burj Dubai
Burj Dubai
Dibina di Downtown "Baru" Dubai, struktur direka oleh pereka terkenal daripada syarikat Skidmode Owings dan Merril", yang juga mereka Menara Sears di Chicago dan Freedom Tower di New York. Mempunyai lebih dari 160 tingkat, 30,000 rumah penginapan (terletak di antara tingkat 37 - 108), apartment ini dijangka dijual hanya 8 minit dari tempoh jualannya dihebahkan) dan sejumlah besar hotel, pusat membeli-belah dan tempat hiburan. Sebuah taman besar akan mengelilingi menara, dan pelaburan Burj Dubai dianggarkan akan menjadi lebih daripada 8 bilion dolar.


2) Tower of Russia
Tower of Russia will be a part of the Moscow City
Menara Russia akan menjadi sebahagian daripada projek Bandar Moscow yang akan dibina di pusat Moscow selama bertahun-tahun berikutnya, dan akan menggabungkan semua kegiatan di kota besar. Dibesarkan lebih dari 1 kilometer persegi, bandar "dalam bandar" ini akan mengandungi beberapa bangunan yang menarik, dengan Menara od Russia sebagai perhiasan, 648 m (2.129 kaki) tingginya. Bangunan ini bermula pada tahun ini, dan bernilai $ 1.5 billion, bangunan dijangka siap akhir tahun 2010.

3) Incheon Tower in Seoul
Incheon Tower
Menara Incheon, seluas dari 1,500 hektar, perumahan, pejabat dan kompleks hotel, bernilai $11billion yang akan dibina di Incheon, Korea Selatan, hanya 20 batu dari Seoul.Ia akan siap pada tahun 2010, menara Icheon dianggarkan akan naik menjadi 640 m (2.100 kaki) di atas permukaan laut, menempatkannya di podium sebagai nombor kami 3 struktur tertinggi di dunia.

4) The KVLY-TV mast
KVLY mast
Struktur tertinggi di dunia dibina di atas tanah, tetapi dirancang untuk menurunkan podium pada akhir tahun 2010, KVLY-TV, sebuah tiang televisyen setinggi 628 m (2063 ft). Digunakan oleh stesen Gargo KVLY saluran 11, memberi rangkaian utk wilayah yang sangat besar (30.000 batu persegi) di North Dakota, USA. Menara ini disusun oleh 11 ahli kru pada tahun 1963, yang sangat menakjubkan untuk menyiapkan sesuatu struktur yang besar. Antena hanya seberat £9000 di atas dan boleh diakses melalui lif atau tangga (bayangkan bagaimana akan mendaki sebuah tangga besi 600 meter tinggi ...)


5) Chicago Spire will be the tallest building in Northern America
Chicago Spire
Chicago SpireChicago Spire
Chicago Spire, direka oleh arkitek Santiago Calatrava, akan menjadi bangunan tertinggi Amerika pada akhir tahun 2010, lebih tinggi dari Menara Sears dan Freedom Tower baru di New York, 609 m (2000 kaki). Bentuk struktur ini adalah yang benar-benar berkesan, kelihatan seperti uli yang diskru sendiri ke langit. The Chicago Spire akan dibina di sebidang tanah (280 batu persegi) di persimpangan Tasik Michigan dan Sungai Chicago. Cadangan awal, 20 tingkat bawah menempatkan sebuah hotel, sedangkan selebihnya dengan 1200 kondominium mewah. Bangunan ini dibina pada bulan ini dan dijadualkan akan selesai pada akhir 2010.

6) The Port Tower design is not final yet
Port Tower in KarachiPort Tower in Karachi
Port Tower merupakan sebuah bangunan dirancang untuk Karachi, ibukota kewangan Pakistan. Dengan kerjasama daripada pelabur tempatan dan asing, dan Karachi Port Trust, 593 m (1947 ft) quality. Quality menara memiliki makna khusus kerana ia merupakan tahun ketika Pakistan memenangi kemerdekaan kebangsaan: 1947. Menara ini akan menjadi sebahagian dari kompleks Waterfront Krachi yang akan dibina di pulau-pulau buatan dalam bentuk simbol bendera Pakistan: sabit dan bintang: rumah, hotel, pusat membeli-belah, dan pusat pameran . Pembinaan belum bermula tetapi dijangka selesai pada akhir tahun 2010.

7) The Jakarta Tower
Jakarta TowerJakarta Tower
Jakarta Tower merupakan sebuah struktur yang sedang dibina di Kemaroyan, Jakarta Pusat, Indonesia, 558 m (1.831 kaki), sampai antena. Dijangka akan selesai 2010-2011, menara ini mempunyai banyak tujuan, berfungsi sebagai hotel, dek observasi, tv / menara telefon, penemuan / pusat ilmu dan pusat membeli-belah.

8) The CN Tower is the symbol of Toronto
CN Tower
CN Tower di Toronto, Kanada, terletak di sebelah tasik Ontario. 553m (1.815 kaki), struktur berdiri bebas tertinggi di dunia sejak siap pada tahun 1976. Dipertimbangkan sebagai sebahagian besar ikon bandar dan bahkan dari Kanada, Menara CN bukan sahaja digunakan untuk berkomunikasi tetapi juga sebagai tempat pelancongan, menarik lebih dari 2 juta pengunjung antarabangsa setiap tahun.

9) The Freedom Tower, part of the new World Trade Center Complex
Freedom Tower
Setelah peristiwa tragis 11 September 2001, ketika World Trade Center runtuh, New York berjanji, mereka akan kembali dengan sesuatu yang lebih besar. Freedom Tower dijadikan bangunan utama kompleks World Trade Center baru yang akan dibina di Lower Manhattan, di samping Ground Zero dan Monumen yang juga sedang dibina di sana. Pembinaan bermula pada musim bunga 2006 dan dijangka akan selesai 2009-2010, 541m (1.776 kaki) di atas antena.

10) Taipei 101, highest skycraper up to date
Taipei 101Taipei 101
Bagaimana teknologi berkembang akhir-akhir ini, kerana anda dapat melihat bahawa hanya dalam 3 tahun, saat ini pencakar langit tertinggi di dunia (509 m (1670 ft)) dan 3 struktur secara keseluruhan, Taipei 101, akan terletak pada kedudukan terkini. Seperti yang anda ketahui, Taipei 101 merupakan sebuah menara 101 tingkat terletak di Taipei, Taiwan, selesai pada tahun 2004 dan bernilai $1.6billion sebagai pelaburan awal. Mendominasi pemandangan bandar, menjadi struktur yang tertinggi di sana, Taipei 101 merangkumi banyak aspek seni bina warisan China, sebagai mitos syiling kuno China atau naga kepala ditambah di sudut-sudut. Teknologi, gedung ini sangat maju, kerana perlu melawan cuaca Taiwan yang pelbagai serta banyaknya gempa bumi yang terjadi di sana setiap tahun. Lif terpantas di dunia bertekanan dan peredam massa 900 ton dipasang di lantai 87 adalah antara beberapa keajaiban kejuruteraan yang dibina di dalam Taipei 101.


**Sumber : Gadgetroad


♥10 Tempat Menakutkan di Indonesia♥

Tuesday, June 29, 2010 4 Comments
Hye readers...tadi aku ngah xde keje kan, s0, aku belek² bel0g² yg aku jumpa, lepas tu aku terjumpa la satu bel0g dari Indonesia ni, best juga inf0 nya iaitu 10 Tempat Menakutkan di Indonesia. Credited to Mran3238's Blog, s0, kat cni aku bukan nak c0py & paste die nya inf0, tp just nak kongsikan serba sikit yg aku dah baca tadi kerana aku agak 'terkagum' dengan inf0 ni. Ada ke blogger kat negara kita Malaysia ni pernah buat entry pasal tempat² yg menakutkan di Malaysia?? Ermm...s0 far, aku rasa xde lagi k0t bab x pernah lak jumpa. Tp xpe, pasni aku try mintak tolong Pak Cik Google untuk carikan k. Tapi buat masa sekarang aku nak tunjuk, ni antara tempat² yg menakutkan di Indonesia tu :

1) Borobudur
Candi Borobudur merupakan salah satu candi Budha terbesar di dunia. Candi ini dibangun ketika Samaratungga – raja dari dinasti Syailendra memerintah di Jawa Tengah. Candi ini dianggap merupakan salah satu tujuh keajaiban dunia. Candi Borobudur terletak di desa Borobudur, Magelang, Jawa Tengah. Candi Borobudur sangat besar dan terdiri dari blok batu-batu besar dengan arsitektur yang sangat megah. Karena itu candi Borobudur saya tempatkan pada barisan pertama karena tingkat kesulitan pembuatannya.

2) Pulau Komodo
Pulau Komodo terletak di sebuah selat antara Pulau Flores di Nusa Tenggara Timur (NTT) dan Sumbawa di Nusa Tenggara Barat (NTB). Di Pulau Komodo terdapat kadal terbesar di dunia, yaitu biawak Komodo (Varanus komodoensis). Komodo dipercaya sebagai sisa binatang purba Dinosaurus yang masih hidup. panjang komodo dapat mencapai 3 meter dengan berat bisa mencapai 140 kg. Pada peariran di pulau Komodo juga terdapat perairan yang termasuk keajaiban dunia bawah air. Dasar laut perairan Komodo adalah yang terbaik di dunia, di permukaan laut menyembulnya daratan-daratan kering yang berbukit karang. Sangat pantas pulau Komodo dimasukan dalam daftar keajaiban di Indonesia.

3) Danau 3 Warna Kelimutu
Danau ini oleh dunia disebut sebagai salah satu dari sembilan keajaiban dunia. Danau tiga warna terletak di Gunung Kelimutu, Flores,NTT. Di sana ada tiga danau yang berdekatan namun dengan warna-warna yang berbeda. Danau kawah tersebut adalah Tiwu Ata Polo (danau merah), Tiwu Nua Muri Kooh Fai (danau hijau) dan Tiwu Ata Mbupu (danau biru). Danau Kelimutu merupakan satu-satunya danau di dunia yang airnya dapat berubah setiap saat, dari merah menjadi hijau tua dan kemudian merah hati, hijau tua menjadi hijau muda, coklat kehitaman menjadi biru langit. Fenomena alam ini merupakan keajaiban.

4) Puncak Jayawijaya dan Carstenz
Puncak yang juga terdaftar sebagai salah satu dari tujuh puncak benua (Seven Summit) yang sangat fenomenal dan menjadi incaran pendaki gunung di berbagai belahan dunia. Puncak Jayawijaya terletak di Taman Nasional Laurentz, Papua. Puncak ini diselimuti oleh salju abadi. Salju abadi di Puncak Jayawijaya merupakan satu dari tiga padang salju di daerah tropis yang terdapat di dunia. Di negeri kita yang dilalui garis khatulistiwa ini, menyaksikan adanya salju di Indonesia tentunya sesuatu yang mustahil untuk bisa dimengerti. Carstenz Pyramid (4884 mdpl) adalah salah satu puncak yang bersalju tersebut. Puncak tertinggi di Asia Tenggara dan Pasifik ini terletak di rangkaian Pegunungan Sudirman. Puncak ini terkenal tidak hanya karena tingginya, tetapi juga karena terdapat lapisan salju dipuncaknya.

5) Prambanan
Candi Prambanan adalah candi Hindu terbesar di Asia Tenggara. Candi Prambanan terletak di perbatasan Jawa Tengah dan Yogyakarta. Candi ini dibangun pada sekitar tahun 850 Masehi. Arsitektur bangunan ini sangat megah dan terdapat candi-candi baik besar maupun kecil pada Komplek Candi Prambanan ini. Juga ada legenda bahwa candi-candi tersebut hanya dibuat dalam satu malam saja oleh kesaktian Bandung bondowoso sebagai syarat mempersunting Loro Jonggrang. Tapi bukan karena legenda itu Prambanan dimasukkan dalam daftar ini tapi karena kehebatan arsitekturnya yang memukau dunia.

6) Pulau Bali
Pulau ini termasuk salah satu pulau terindah di Dunia. Pulau Bali merupakan pulau wisata terbaik di dunia. Obyek-obyek wisata di pulau Bali seperti Kintamani, Pantai Kuta, Danau Batur, Goa Gajah, Tampak Siring, Bedugul, Tanah Lot dan sebagainya. Pulau ini dimasukkan dalam daftar ini karena banyak tempat yang sangat menakjubkan dengan arsitektur bangunan dan keindahan alam di pulau ini yang juga sudahdiakui dunia.

7) Bromo
Gunung Bromo merupakan salah satu gunung dari lima gunung yang terdapat di komplek Pegunungan Tengger di laut pasir. Daya tarik gunung iniadalah merupakan gunung yang masih aktif. Obyek wisata Gunung Bromo ini merupakan fenomena alam dengan Kekhasan gejala alam yang tidak ditemukan di tempat lain adalah adanya kawah di tengah kawah (creater in the creater) dengan hamparan laut pasir yang mengelilinginya.

8) Toraja
Toraja terletak Sulawesi Selatan. Tanah Toraja sangatlah unik, terutama dalam hal penguburan mayat. Mayat-mayat tidak dikubur, tetapi diletakkan di dalam gua-gua di bukit batu. Mayat-mayat ini ditemani oleh patung-patung yang menggambarkan orang yang meninggal tersebut. Di sini terdapat kuburan di bukit batu. Salah satu bentuk kuburan adalah kuburan batu yang dibuat di bagian atas tebing di ketinggian bukit batu. Menurut kepercayaan animisme Aluk To Dolo di kalangan orang Tana Toraja, makin tinggi tempat ditaruhnya mayat tersebut makin cepat rohnya bertemu dengan Tuhan atau surga.

9) Krakatau
Gunung Krakatau yang letusannya pernah mengguncangkan bumi. Gunung berapi ini pernah meletus pada tanggal 26 Agustus 1883. Letusannya sangat dahsyat dan juga menimbulkan tsunami yang menewaskan sekitar 36.000 jiwa. Suara letusan gunung Krakatau sampai terdengar di Alice Springs, Australia dan pulau Rodrigues dekat Afrika. Gunung Krakatau berada di Selat Sunda antara pulau Jawa dan Sumatra. Bahkan debunya dikatakan sampai ke luar angkasa. Walaupun Krakatau sudah tidak berbahaya seperti dulu lagi (mudah-mudahan) tapi sejarahnya merupakan salah satu keajaiban alam tersendiri.

10) Danau Toba
Mungkin banyak yang tidak tahu bahwa Danau Toba dulunya adalah sebuah gunung berapi. Danau ini berada di bekas kawah supervolcano terbesar di dunia. Gunung Toba diperkirakan meletus pada 73 ribu tahun lalu. Letusan ini tercatat sebagai letusan Gunung api terbesar yang mempengaruhi iklim di seluruh dunia. –Haxims


Tapi yang aku pelik lagi aneh, kenapala Pulau Bali pun dikategorikan sebagai salah satu tempat menakutkan pulak??? C0z sebut je 'Pulau Bali', mesti dalam kepala otak kite memikirkan 1 tempat yg cantik, pantai yang indah... Waaaa....(sempat berangan amik feel) Huhu... (kompius jap).. hehe²... Yg tu aku x pasti la plak.... Korang leh tolong jawabkan x?? Hahaha²...ke aku nak kena belajar sejarah Pulau Bali dulu baru leh taw k0t... Btw, happy reading ♥

**Sumber : Mran3238's Blog

Monday, June 28, 2010

♥Template Baru♥

Monday, June 28, 2010 4 Comments
Apa pendapat korang ngan template baru aku ni erk??? Huhu², bukan men lagi duk mengadap blog just utk tukar template. Klu ada sape² yg pernah teng0k bl0g aku sebelum ni, akan faham la k0t (tapi ada ke orang teng0k erk??? -ayat kompius)...hahaha²... Saja nak memperkemaskan blog aku yg aku rasakan sebelum ni tersangatlah cr0wded.... Rasanya template baru ni nampak kemas cket.. Apa pendapat k0rang...

Cuma sekarang ni belum ada kesempatan nak buat header sdiri... Rasa cam buruk giler header kat atas ni kan, x kreatif lgsg... haha²... Tape², akanku transf0rm kan nanti header tu... Cuma sebelum ni x pernah la buat. S0, korang ada x tips² yg leh tolong aku buat header ni?? Lagipun aku baru je nk berjinak² (belajar) menggunakan s0ftware Adope Photoshope....

Sape² yg pakar tu leh minta tolong ajarkan daku yg kekurangan kemahiran & kekreatifan ni.... Haha²... Aku ada gak teng0k² Belog Cap Ayam, Blog Nescafe Ais yg menyediakan tutorial tu, ada keinginan nak try gak, cuma bile baca tu mcm p0ning² lalat cket.... Tapi suka t0l ngan Belog Cap Ayam tu, simple tapi c0mel sangat².... Blog Nescafe Ais lak suka juga c0z byk t0l tips² & tutorial yg menarik, rasa nak buat jer semua dalam blog aku... Hahaha², tp sesuai ke nak buat semua. Tp dah byk gak aku buat taw, amik ilmu daripada Blog Nescafe Ais... Btw, wish me luck k.. Love u 0ls...♥♥♥

Saturday, June 26, 2010

Berbudi Bahasa

Saturday, June 26, 2010 1 Comments
Hye readers....semalam balik kerja, aku singgah di Shell untuk mengisi minyak kereta & pam tayar. Ramai t0l orang kat Shell...nape sebesar2 bandar ni tapi just ada 1 Shell.... huhu, nak xnak terpaksala menunggu turn jugak....

Tapi bukan isu ni yg aku nak ceritakan kat u all... Sampai kat rumah dalam kul 7pm lebih, huhhhh... Sampai jer ada lak van menghantar barang k0t yg rembat aku nye parking... Perghhh...panas hati t0l. Kenapala parking aku ni mmg menjadi kegemaran van, lori menghantar barang ni???? Jawapannya cuma 1 jerk, sebab parking yg paling cun n paling dekat ngan pintu masuk..... Tapi bengang la, terpaksa la aku lak yg tgu 0rg nihhh....S0, aku block van tu, dalam hati x habis2 mengutuk van ni, tp dalam masa yg sama still berd0a, harap2 orang ni cepat2 turun. Dalam 15minit gak aku tgu, then datangla 2 mamat dengan bangganya nak naik van tu. Amboiii...dengan muka bongkak d0rang masuk lam van tu tanpa cakap 1 patah perkataan pun ngan aku... Ingat aku lak yg wat salah bab block van d0rang. Aku pun malas nak pjg2 masalah, aku ke depan cket utk bagi laluan utk van tu keluar. Alahai, panasnya hati aku, pela jenis manusia ni. Atleast, cakap r sorry ke ape kan, tp blah macam tu jerk.... Kita kan orang Malaysia, patutnya lebih berbudi bahasa, susah sangat ker???

Aku bukan nak sangat perkataan maaf daripada d0rang kan, tapi aku dah cukup penat dah ngan menda ni, selalu sangat aku yang kena.... S0, kepada sesiapa yg berkenaan tu, len kali sila la berbudi bahasa sket yer.....

Friday, June 25, 2010

♥Don't Look Back In Anger - Oasis♥

Friday, June 25, 2010 0 Comments

Oasis - Don't Look Back in Anger Lyrics

Slip inside the eye of your mind
Don't you know you might find
A better place to play
You said that you'd once never been
All the things that you've seen
Will slowly fade away

So I start the revolution from my bed
Cos you said the brains I have went to my head
Step outside the summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out

So Sally can wait, she knows its too late as we're walking on by
Her soul slides away, but don't look back in anger I hear you say

Take me to the place where you go
Where nobody knows if it's night or day
Please don't put your life in the hands
Of a Rock n Roll band
Who'll throw it all away

So I start the revolution from my bed
Cos you said the brains I have went to my head
Step outside the summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out

So Sally can wait, she knows its too late as we're walking on by
Her soul slides away, but don't look back in anger I hear you say

Don't look back in anger
Don't look back in anger
Don't look back in anger
At least not today



♥Jumaat ~ Shopim Time♥

Friday, June 25, 2010 0 Comments
Hye readers... Saya nak tanya korang, korang taw x ape menda wajib yg bakal berlaku pada setiap hari Jumaat macam hari ini???? Salah satu op c0s la semua muslim kena g semayang jumaat kan.. Ha²...tp ape yg muslimah² buat untuk menghabiskan waktu rehat d0rang??? Ya ampun, mentang² semalam sume pekerja g0men dpt gaji kan, bukan men susah nak draw duit kat ATM tuhh... Pergi 1 ATM, beratur pjg, pergi 1 ATM ag, duit habis lak, pergi 1 ATM ag, out of service, mungkin ATM yg ke 5/6 barula boleh keluarkan duit. Tu pun amik masa sebab kena beratur gak...Setelah lama beratur, duit pun dah amik, s0 ape lagi muslimah² ni akan buat??? Hehehe²...of c0s g sh0pim lerrr.... kan². Xkisahla sh0pim handbag ke, kasut ke, baju ker... ada jugak yg g sh0pim barang² rumah, st0k untuk sebulan. Best kan??? Korang macam tu gak ker??? Ha², xpyh cakap r, maj0riti semua macm tu, t0l x??? So, kepada muslim² tu, sila jgn jeles k... ecececehhh...


Petua-Petua Tradisional (Part 1)

Friday, June 25, 2010 3 Comments
Hye Readers. Entri kali ini mengenai petua, tp yg pastinya petua ni berkaitan dengan 1 menda jer. Klu sebelum ni readers pernah baca entri sy yg lepas, pasti readers semua akan tahu ape masalah saya kan??? Saya bermasalah dengan jerawat. Jerawat ni mmg wajib tumbuh pada setiap minggu. Itu yg membuatkan saya stress sgt2, padahal dulu saya kulit wajah saya lgsg x bermasalah, dan jerawat pun mmg liat untuk tumbuh di wajah saya. Oleh kerana itu, saya cuba kumpul sebanyak yg mungkin petua-petua yg sy dapat drpd semua bloggers. Niat saya ingin berkongsi, dan ingin mencari 1 cara yg paling muda untuk mengatasi masalah ni. So, klu ada readers yg berminat untuk mencuba, leh la try c0z semua petua-petua yg bakal saya saya tulis adalah petua tradisional.

  1. Petua 1 : Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup . Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air . Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda . Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus

  2. Petua 2 : Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak . Sebelum tidur , sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda. Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara . Esoknya , ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas . Setelah sejuk atau suam , basuhlah muka anda dengan air itu . Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda . Kuatkan gosokan anda pada tempat -tempat yang berparut. Bairkan beberapa minit , kemudian basuh dengan air biasa. InsyaAllah , muka anda akan menjadi licin dan bersih.

  3. Petua 3 : Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.

  4. Petua 4 : Hilangkan jerawat dengan sebungkus daun teh (masih hijau). Didihkan kemudian lekatkan ke jerawat.

  5. Petua 5 : Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

  6. Petua 6 : Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari sehingga jerawat berkurangan.

  7. Petua 7 : Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.

  8. Petua 8 : Campurkan putih telur (ayam kampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu.

  9. Petua 9 : Sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut.

So, untuk entri kali ini, setakat ini sahaja k, tp saya akan sambung ke Part 2 apabila saya kumpul petua-petua yg baru dah mudah. Semoga semua bloggers sudi untuk mencuba. Bagi bloggers yang ingin dapatkan maklumat lanjut, bolehla ke LUBUK PETUA WARISAN.


Thursday, June 24, 2010

♥The Twilight Saga ~ Eclipse♥

Thursday, June 24, 2010 0 Comments
Eclipse_Poster_keyart Final

Coming Soon (July 8, 2010) ~ The Twiligt Saga (Eclipse). So, kepada kaki² wayang tu, mesti dah tengah standy untuk tunggu movie ni keluar cinema kan?? Sama la ngan saya.... Epy watching♥♥♥

Kalau nak teng0k "The Twilight Saga Eclipse Official Full Trailer" boleh klik kat sini.




♥Perlu Ambil Masa♥

Thursday, June 24, 2010 2 Comments
Hye bloggers, selamat pagi. Sungguh awal hari ini rasanya utk mengep0s entri ni. Semasa saya menulis entri ni, jam menunjukkan jam 7.35am (24 Jun 2010). Sementara xde keje lagi nak dibuat awal² pagi ni, s0...sy amik kesempatan ni untuk menulis entri yg x berapa nak pjg, dan juga xla pendek sangat k0t, tp dalam kata lain, entri yg ringkas...

Bukan per, bile teng0k blog sy sendiri ni, rasanya mcm it's too cr0wded rite? Do u think s0??? S0, sekarang ni tgh fikir ape yg perlu sy buat untuk membuatkan blog sy ni kelihatan kemas, simple tapi still c0lourful & nice. Sy x pasti apa pendapat bloggers yg lain pasal blog sy ni, pening ke terlalu byk colour ni??? ha², nak wat camne, sy sukakan s0mething yg colourful.... Nampaknya saya perlu menuntut ilmu drpd seni0r² bloggers spy sy dpt mencari idea utk memperkemaskan blog sy. S0, boleh x semua bloggers bagi sedikit k0men berkaitan blog sy ni?? Yg mana x el0k, yg mana patut dikekalkan... Hurmmm... Bile terjah blog² bloggers yg len, terasa sgtla cantik blog d0rang, camne saya nak buat spy nampak camtu gak erk??? PEACE...♪♫♥♫♪


Wednesday, June 23, 2010

♥Sharing With All Bloggers♥

Wednesday, June 23, 2010 0 Comments

Hye readers, hari ni sy nak share 1 bl0g yg amat menarik perhatian saya taw.... Kerana 'ia' sejak pagi sampai sekarang, saya khusyuk tol sedang mewarna-warnikan saya punya bl0g. Klu readers yg agak kerap membaca blog saya (tp x pasti ada ke readers yg baca blog saya ni?? he²), mungkin readers tersebut boleh perasan ape perubahan yang saya dah buat hari ni. Saya rasa banyak sangat perubahan yg sy telah buat hari ni, mood hepy sangat... Lalalala ♪♫♥♫♪... Kisah cerita bermula apabila saya terjumpa satu website tutorial yg byk sangat berkongsi tips² menulis blog dan mcm² tut0rial yg boleh kita pelajari. S0, sy tersgtla excited taw nak belajar & mempraktikkan semua tu...

Antara perubahan yg telah saya buat adalah, sy dah tukar signature saya (perasan x?), saya gak dah pasang button floating kat tepi tu, lagi ape erks...yg sy paling suka dekat tab bar kat atas ada tulisan bergerak² tu, u all perasan x... Dan byk lagi yg saya dah buat taw... Mana² readers @ bloggers yg tengah mencari tips² dalam berblogging ni leh la ke http://maribinablog.blogspot.com. Thanks kepada tuan punya blog iaitu 'Nescafe Ais' c0z sharing dengan all bloggers pasal tips² yg beliau taw. Sem0ga all readers pun turut enjoy untuk menerjah ke blog 'Nescafe Ais' ni... Yuhuuuu.....