Follow Me @snm.yana

Thursday, July 29, 2010

♥ Blog I'm Following Is Missing??? ♥

Thursday, July 29, 2010 2 Comments

OMG....Hoh0ooo..sangat terkezutttt bila menda ni terjadi dengan tiba² k.... Yanfie bet0l² tengah bersedih ni... Boleh sape² tolong pujukkan x??? (Sob....sob....sob).... Kenapa boleh hilang??? Huhu....actually 2 hari lepas Yanfie cuba sedaya upaya untuk tukar email address blog Yanfie ni, s0...setelah berhempas-pulas, keluar keringat semua (eksen l0bihhh....), berjaya menukar nya k.....

So, masa tu xdela perasan kan kat Dashboard tu kan...Just n0w,Yanfie adala teringat nak teng0k 1 belog tu, pastu bile buka Dashboard, berpuluh², beratus² belog² yang Yanfie dan pernah follow sebelum ni dah pun hilang.... H0hooo.....sungguh sedih okay??? Yanfie x sangka plak boleh effect mcm tu bila tukar email address... Dah serik la... habis semua hilang belog² feberet Yanfie.......

Pra-tonton.... =(

Nampak x ni??? Semua kosong...tinggal 'Yanfie's Cottage' aje ok... So, kepada semua blogger member's, Yanfie mintak maaf sgt², Yanfie akan cuba follow korang sume balik k..... Bagus juga klu ada sesape dtg kat belog Yanfie ni n gtaw suh follow u all.... Tengs yaaaa....♥





Wednesday, July 28, 2010

♥ Hantu Ofis??? ♥

Wednesday, July 28, 2010 4 Comments
Hohooo....terkejut x teng0k title entry Yanfie tu??? Buat nebes je kan... Xdela, ini cerita benar k... Semalam riuh 1 level kat 0fis ni gara² cerita tersebar, s0rg 0fismate Yanfie ni telah bertembung dengan 'makhluk' tersebut di siang hari (lunch time).... Macamn rupenya??? 


Oh...bukan k0t...haha²... ni hantu dewasa. Dengar² 'makhluk' tu menjelma sebagai budak kecik...


Ke yang kecil lagi c0mel ni??? Of c0s la bukan, ni 'Casper' namanya, die adalah hantu baik...pernah teng0k cite ni? Cite ni cite hantu, tp bukan menakutkan, tp lebih kepada k0medi..CASPER THE FRIENDLY GHOST..... Hahaha... Eh², dah terpesong tajuk ni. Berbalik kepada cerita asal pasal ofismate Yanfie ni....

Ok, ceritanya macamni, lunch hour tu die pergi pantry (dapur di pejabat...mesti sume taw kan??)... s0, die nak g basuh tangan, pastu nk g amik tisu yg kat atas peti ais tu, pastu jeng...jeng...jeng, die terpandang la 'makhluk' itu duduk di sebelah peti ais tu... H0hoooo... Nasib baik die x pengsan, klu x bukan riuh 1 level, tapi 1 kementerian k.....

So kepada Tyra & Kak TT khususnya, berhati² k....sem0ga lepas ni xde org lain yang jumpa 'makhluk' yang x diundang ni lagi... Bulan depan dah puasa, kompom² 'dorang' ni xkan datang menjenguk kite kat cni... So, jgn la fikir sangat k.... 

SAY GOODBYE TO GHOST




Thursday, July 22, 2010

♥Idola Kecil Musim Ke-3♥

Thursday, July 22, 2010 0 Comments
Hel0ooo...hari ni semua ok??? Bagusla klu ok. Hari Yanfie pun okla, tp sungguh b0san berada di 0fis. Rasa mcm nak cuti je es0k, boleh x? Huhu...m0od untuk kerja tu masih xde selepas dah 2 minggu berkursus... M0od ooooo m0od, di manakah kamu?? Harap cepat²la kembali kepada tuanmu ini ok....kerana 'Dirimu Begitu Berharga"... (chewaaahhh....haha²)

K la, apa yg Yanfie nak cerita hari ni adalah pasal pr0gram realiti budak² ni, Idola Kecil... X pernah teng0k?? Alaaa....pertandingan nyanyi² utk budak² kecik tu... Hehe... Mesti taw kan?? Ni ha juara yg musim lepas....DAYANA. Mmg Yanfie sokong die sejak epis0d pertama lagi... Mmg best suara die...


Yanfie excited sangat bile taw Idola Kecil Musim Ke-3 akan bermula. Tp skrg ni, dorang baru nak buat audition k.. S0, klu sape² yg ada anak², adik² @ kakak² (eh, kakak ada gak ker? ;P) @ yg rasa dirinya sangat berbakat, bolehla g audition k...

Tarikh & tempat adalah seperti berikut :

31 Julai - 01 Ogos 2010
Sri Pentas, Bandar Utama & Hotel Sunway, Pulau Pinang

06 Ogos - 07 Ogos 2010
Hotel Puteri Pacific, Johor Bahru

Audition bermula dari jam 10.00 pagi hingga 6.30 petang.

Terima Kasih - Awie & Wings
Rahsia Pohon Cemara - Exist
Hanya Kau Yang Mampu - Aizat
Aku Tak Percaya Cinta - Liyana Jasmay
Jika Kau Ubah Fikiran - Mila
Cinta Adam & Hawa - Misha Omar

Bagi mereka yang berminat, jangan lupa membawa CD minus one. Para peserta akan dinilai oleh juri profesional. Hoho..x sabar nak tgu musim baru ni. Suka teng0k budak² ni, selain ada suara yg sedap, comel² lagi... Ada sesetengah mmg ada suara, tp suara d0rang bese² jer, xde keistimewaan tersendiri... So, apa tunggu lagi... Sila g audition klu berminat k... PEACE♥



Tuesday, July 20, 2010

♥Mata Xnak Tid0??? Potong Kuku Jom♥

Tuesday, July 20, 2010 8 Comments
Hoho....skrg menunjukkan tepat jam 12.00am, dah masuk 21 Julai 2010 (Rabu). Sebenarnya dah agak lama Yanfie guling² atas katil, tapi x lelap² gak, sampai 1 tahap, Yanfie rasa mmg xkan boleh lelap... So, Yanfie amek peluang ni bercel0teh kat bel0g nihh.. Biarla org len tgh enak dibuai mimpi.... Aiyakkk....mata ni xm0 tutup...nak wat camne kan... Dah r s0k keje, klu bgn lambat camne??? Uhuk²...oh,mata...kasihanilah tuanmu ini... H0hooo...meraih simpati lak...

So, next aktiviti selepas xleh tid0oo.....Yanfie belek² FB tadi, terjumpa la sal 1 gambar ni. Menda ni mmg dah lama taw pun, rasanya mmg ramai yg taw... So, saja jela nak tulis gak kat cni kan... hahaha², s0 sila jgn jemu @ bosan membacanya k...Gambar tu adalah.....jeng....jeng....jeng.... :



Tau x ape nihh??? Ni adalah gambar "Potong Kuku Mengikut Sunnah Nabi". So, saja nak test kepada sape² yg dah taw sal ni kan... Nak tanya s0klan simple jerkk (jawab dalam hati) :

1) Ingat lagi ke urutannya tu???
2) Taw, tapi amalkan ke x???

Hahaha...tu jela s0klan yang Yanfie nak tanya kat korang kan. So, pada sape yg dah taw tu...amal²kan lah selalu yer (Yanfie pun amalkan ker???....ehek²)... Dan lagi satu, nak kongsi 1 hadis ni....ia berkaitan jugak dengan menda kat atas nihhh...

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.


***Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.



♥2nd Day @ Course♥

Tuesday, July 20, 2010 0 Comments
Alhamdulillah...berjaya menghabiskan modul kursus pada hari ke-2. Tinggal sehari lagi, esok!!! Tapi bukan apa...hari ni paling lega bila penceramah habis bagi ceramah, kerana sejak mula dia bercakap pagi tadi, jam 8.30pagi sampai petang tadi, Yanfie x pernah senang duduk!!! OMG...very nervous to faced with that penceramah okeiiii.... Ahakzz.....kerna sesungguhnya klu sape² yg dengar ceramah die, kompom² xkan ada peluang untuk rasa mengantuk taw x???

Kenapa??? Kerana penceramah itu tersangatla suka bers0al-jawab... Huhu... Oleh kerana Yanfie book seat at the 1st r0w, s0, selalu menjadi mangsa menjawab s0klan... Ohoooo....klu Yanfie taw hari ni bakal berhadapan dengan penceramah mcm tu, confirmed Yanfie xkan duduk seat depan.....

"Incik Penceramah, saya mmg takut teng0k muka incik, kerana eventhough incik x gtaw sy, sy taw incik mmg seorang yang cengeng".....haha²....boleh x klu Yanfie nak gtaw macam tu kat die... Hohoooo..."Klu len kali ditakdirkan saya berjumpa lagi dengan Incik, mmg inilah yg teringin saya nak gtaw incik..... Ada paham????"


Monday, July 19, 2010

♥FEEDJIT @ Traffic♥

Monday, July 19, 2010 0 Comments
Hye olss.....malam ni tatau kenapa, rajin plak Yanfie nak update belog nihhh... Padahal mata bukan main ngantuk lagi.... Saja je membulatkan mata ni utk taip entry ni.... Sebenarnya, Yanfie ada 1 soalan yg perlukan bantuan u all semua. Oleh kerana Yanfie ni dikateg0rikan sebagai newbie lagi dalam dunia blogging ni, so Yanfie ada 1 persoalan yg Yanfie nak sangat taw... Hahaha²....


X lain x bukan pasal Feedjit nihh...atau mungkin dorang panggil Traffic. Actually Yanfie tawla kan cket², yg menda ni leh mendatangkan pendapatan kepada bloggers yg aktif berblogging ni. So, sekarang ni Yanfie sungguh kompius ape fungsinya, bagaimana ia berfungsi??? Macam²la soklan yg berpusing² kat kepala Yanfie ni...

So, ada sape² ke yang baik ati leh menerangkan pasal menda ni??? Boleh bercerita ke cket pasal menda ni... Just untuk pemahaman Yanfie.... Kepada sesape yg baik ati tu, Yanfie say thanks dulu la yer...... PEACE♥


Friday, July 16, 2010

♥Kursus Pengurusan Kewangan @ PICC♥

Friday, July 16, 2010 2 Comments
Salam...sihat ke semua??? Aduhai, hari ni baru sempat nak update wall ni... Dah 3 hari KURSUS PENGURUSAN KEWANGAN di PICC, Putrajaya. Sungguh gembira kerana dapat menyempuranakan kursus tu dgn jayanya.. Wahhh...3 hari dah kursus, tinggal lagi 4 hari utk cukupkan ku0ta kursus kakitangan kerajaan. Ingat senang ke kerja g0men ni??? Tiap² tahun wajib nak kena g kursus, minimum 7 hari taw... Klu x g, nanti akan menjejaskan LNPT tahunan. Camne nak dapat APC (Anugerah Pekerja Cemerlang) nanti??? Hahaha²... Tapi berangan jela, bila ntah baru leh dapat APC tu... Kena b0dek² b0s k0t...hahaha²

Excited giler nak dtg 0pis ari ni, kkul 7.06am dah sampai 0pis bab rindu sgt nak masuk 0pis k0t... hoho²....xdela... saja je masuk 0pis awal. Tapi tanpa diduga, dtg lak 1 berita yg x menggembirakan hati, iaitu (sila ikuti dialog di bawah) :

Zul : Yana nak taw x???
Yana : Aper???
Zul : Yana kena g kursus lagi minggu depan taw!!!
Yana : What??? Minggu ni baru habis g kursus, minggu depan kena g
lagi???
Zul : Nah, baca memo ni. YB minit suh Yana gantikan En.Din.
Yana : Oh TIDAK!!! (muka x puas hati)

Tapi xleh nak membantah kerana mendapat arahan dari B0S BESO....huhu... Stress jerk... Dahla kursus kat 0pis ni jerk.... Bosannya... Xde ke kursus kat pulau² ker??? Baru best cket.... Baru berkembang cket otak² kakitangan kerajaan ni... Huhu.... So, 19-21 Julai 2010, Yanfie akan mengikuti KURSUS KAWALAN DOKUMEN plakkk!!!! Kursus ooooo kursus



Friday, July 9, 2010

♥Bermula Lagi ~ Let's Do It♥

Friday, July 09, 2010 0 Comments
Hye sume.....dah beberapa hari juga la Yanfie x update Yanfie's Cottage ni... Adalah sedikit 'kebizian' tu....hehehe². Bz buat aper?? Adalah cari duit² tepi sikit, tambah income..nak masuk bulan puasa dah ni, pastu nak raya lagi...t0l x? Nanti nak sh0pping raya sakan²... Semua menda nak beli baru.... Dah lama dah Yanfie buat sistem ni, tp hari tu st0p jap bab bz dgn kerja kan, s0 skrg ni baru la nak mula semula. Tapi alhamdulillah la, baru 2,3 hari bermula ni, inc0me boleh tahan, dengan hanya bermodalkan RM100 jer, setiap hari min RM200/hari. U all bayangkan la, klu sehari dapat RM200x30 hari sebulan = RM6,000. Sapa yang xnak kan??? Wahh, tengah bersemangat la ni, standby utk shopping raya... hihi... Yanfie excited giler sebab member Yanfie (Laila Isabella) pun sentiasa bersama² Yanfie... Keep moving babe♥

Kalau sebut 'Infinity Downline', semua orang mesti taw @ pernah dengar kan... Hurmmm...sebab menda ni bukan menda baru pun... Dah lama dah, ramai yg dah buat & berjaya, simple & easy. Alhamdulillah, bersyukur sangat² diberi peluang yg mcmni... Ada sape² ker yg dah pernah buat ni?? Jomla berkongsi² pengalaman dengan Yanfie k... Atau ada sape² yg musykil, nak tanya pape, sila² la, Yanfie boleh berkongsi pengalaman Yanfie.... Kalau nak info seterusnya, leh jer klik INFINITY DOWNLINE ni ok @ sini pun boleh. ♥




Tuesday, July 6, 2010

♥ Friendship Award ♥

Tuesday, July 06, 2010 0 Comments
Salam...semua sihat ker hari ni??? Yanfie tatau la nak cakap, bosan betol kat 0pis ari ni, staff lain semua xde....tp kenapa x update post kat wall ni??? hahaha²... Kerana Yanfie tatau nak tulis ape, n xde m0od utk berceloteh. Tapi oleh kerana teman (Cik Puan Intan) Yanfie dah tag Yanfie pada 1 award, terpaksala Yanfie langsaikan dulu hutang award ni. Tengs kepada Cik Puan Intan yerp kerana menghadiahkan award ni... =)


1. Menarik tentang diri anda
♥ Apa yang menarik erk? Xtau la nak cakap, hanya orang yang mengenali diri Yanfie je yg dapat jawab ni, x berani nak puji diri sendiri, takut org cakap perasan lak... Hahaha², ada 1 yg Yanfie pasti tentang diri Yanfie iaitu seorang gadis yg terlampaula degil...hehehe² (percayalah....)

2. Ramalan tentang pemenang World cup tahun nieh
♥ Tahun ni x berapa nak follow World Cup coz terpaksa menyebokkan diri dengan kerja la... So, nak kena jaga kesihatan, tid0 yg cukup... S0, mana leh layan World Cup, nanti kompom² x cukup tido, berjaga teng0k bola jerk.... So, harap maaf, xdpt nak jawab s0klan ni....

3.Kaler baju anda hari ini
♥ Kaler baju hari ni??? BLUE²......salah satu warna feberet Yanfie k.... but i'm not sure whether i'm beautiful in blue... huhu²... Hari ni xdela berpesen sangat, pakai yg bese² jerk....

4.Laman sosial kegemaran anda
♥ Kalau dulu Friendster, tapi skrg suka Facebook, MySpace, Blogspot, dan Youthsays (termasuk ker??? kompius jap).....

5.Kasi kat 5 orang award nieh
Nak bagi kat sape erk??? Bukan ramai pun kawan² Yanfie. So, kepada sesiapa yg terkena tu, Yanfie mintak maap la yer... Harap terimanya dengan ikhlas... Tengs =)
Ekin (bagi tajuk utk next entry...hihi²)
Eira

**Untuk collect award, sila klik sini. Tengs...have a nice eve ♪♫♥.


Monday, July 5, 2010

♥ Beautiful Blogger Award ♥

Monday, July 05, 2010 3 Comments
Hye readers, last weekend, Yanfie x sempat nak on9, s0, x sempat la nak meng'update' Yanfie's Cottage ni. Masuk je pagi Isnin, terus on9, tiba² je dapat berita yg Yanfie dah dapat lagi 1 award. Huhu...award ni daripada Cik Peanut la... Beautiful ke Blog Yanfie nie??? hurmmm...x pasti. Coz Yanfie masih baru lagi kat cni. Btw, tengs ye Peanut!!! Orang memberi, kite menerima la kan....So, Yanfie nak langsaikan hutang award ni la, WAJIB!!! Hehehe....



***Spread the word to 15 bloggers who you like and you think their blog are awesome!***

- Sama macam Peanut juge la, 15 tu ramai sangat....So, boleh x klu Yanfie nak listkan 5 orang jerk...boley??? (hehe², jgn mare yerp sebab Yanfie tatau nak bg kat saper...)
- blog kamu sgt c0mel kerana byk 'menda alah' bergerak² tu...
Rowena
Daulat Tuanku (jarang nak jumpa mcm blog ni)
Zuriey



***Tell 7 things about yourself***

Yanfie bangga kerana lahir pada bulan November, Bintang : Scorpio
(tatau naper...mayb pers0nality yang unik)
Warna Kegemaran : Putih, Biru & Pink
Seorang yg tersangat²la degil
(telah diakui oleh seseorang, s0, x semua orang boleh tahan dgn kedegilanku ini)
Kuat merajuk (tapi bukan dengan semua orang, orang yg tertentu saja k...)
Seumur hidup baru sekali teng0k movie Melayu kat cinema
(tu pun kawan belanja..uisshhh...rahsia besar ni.....haha²)
Sejak kecik sampai sekarang teringin nak jadi doktor
(tapi kerjaya sekarang mmg terlalu jauhla terpesong...huhu²....sedey)
No.11 adalah nombor yg paling istimewa dalam hidupku
(kenapa?? hanya Yanfie yg taw...biarlah rahsia ;P )


Ok, nampaknya Yanfie dah siap melangsaikan tunggakan hutang Award ni... So, kepada yg telah ditag pada award di atas, sila jalankan kewajipan anda k.... Semoga bergembira dengan award anda walaupun anda x suka menjawab soalan...hehe...♥

**Untuk collect award, klik sini yerp =)

Friday, July 2, 2010

♥ 1st Tag Award ♥

Friday, July 02, 2010 3 Comments
New experience....♥ Oleh kerana hari ni Yanfie tatau nak post entri ape kat dinding Yanfie's Cottage ni, s0 Yanfie telah buat keputusan untuk bina satu (1) award daripada Yanfie sendiri. Ia adalah sebagai tanda penghargaan kepada teman² blogger Yanfie yang rajin bt0l menjenguk Yanfie's Cottage ni. Lagipun dalam minggu ni, agak ramai juga yg kerap menjenguk kat cni. So, pemilihan award ni Yanfie pilih atas dasar siapa yg slalu datang jenguk²/skodeng²/singgah²/etc Yanfie kat cni k... So, kepada yang terpilih tu, terima kasih byk² di atas sokongan kepada Yanfie dalam dunia bloggers ni k. Len kali Yanfie buat lagi....

Yanfie tahu ada sesetengah bloggers yang pernah terima award tapi x suka jawab soalan yg diberi...hahaha²...sebab Yanfie sdiri pun malas nak jawab klu byk soalan. So, kat cni Yanfie hanya akan berikan beberapa soalan saja untuk diajukan kepada penerima award k... So, sudi²kanlah menerimanya dengan ikhlas...♥


a) Nama samaran yang paling anda suka dalam hidup anda & kenapa? :

Baby. Hahaha²...Nama ni telah diberikan kepada Yanfie oleh seorang teman yg digelar "Ommi". Suka sangat c0z cikgu masa sekolah pun terikut² sama panggil nama ni pada Yanfie.

b) Boleh berikan pendapat ikhlas yang ringkas tapi padat tentang blog yg tag award ni pada anda. Cadangan, pujian @ kritikan diterima dengan hati yang terbuka :

Xleh nak komen la sebab Yanfie yang hadiahkan kepada orang. So, penerima seterusnya sila jawab k =)

c) Senaraikan 6 orang teman bloggers yg anda mahu tag untuk menerima award ini yg dirasakan sangatlah friendly :

6) Ejum


***Untuk collect award, sila klik di sini. Tengs and have a nice day!!!

♥ AdiWidget™ Code Generator ♥

Friday, July 02, 2010 2 Comments

Hye readers. Pagi tadi sempat Yanfie belek² bel0g AdiWidget ni, nak cari gambar² icon jer, tapi sekali terjumpa lak tutorial ni, macam best jer. So, Yanfie pun terfikir la nak share ngan u all semua. Ni salah satu yang menarik perhatian Yanfie la. Tapi ada byk lagi inf0 yang menarik kat blog AdiWidget ni. S0, klu u all ada masa, leh la check 0ut @ sk0deng² cket bel0g ni.... PEACE♥


(1) Enter the full URL of the image



You can upload your own image at any image hosting [i.e. atKCBox.Net, photobucket, imageshack or others] or check any cute image at adiWidget™
e.g. http://adiwidget.com/images/raya/raya01_08.png
Note:Right-Click the image and Click Properties to know the image location or URL.

(2) Choose the position of the image

-- Bottom Right ------ Bottom Left ---------- Top Right ---------- Top Left ------

(3) and Copy & Paste the code below before the < /head> tag of your web if you want adiWidget™ to load first or before < /body> tag if you want it to load last:




Credit tutorial to : Adi Widget