Laksamana Cheng Ho

Tuesday, November 15, 2011


Selamat Petang (^^,)

Mesti korang terkejut kan sebab petang² macamni, tetiba Yanfie sebut pasal Cheng Ho ni. Hurmmm...macam belajar sejarah plak. Memang pun! Saja hapdate cni (ubat mengantuk).
Mengantuk yang amat sebab kena buat assignment pasal Tamadun China, untuk subject TITAS (Tamadun Islam dan Asia). X tipu, subject yang paling tidak digemari sejak sekolah hingga sekarang. X lain x bukan, sejarah la kan! Ni nak kena mengadap sejarah balik. Sekarang sampai part Tokoh Islam Dalam Tamadun China. So, Yanfie pilih Laksamana Cheng Ho lah! Tokoh teragung, terutamanya dalam bidang pelayaran!
Korang ingat lagi x pasal Cheng Ho ni? Dulu masa sekolah ada la belajar serba sikit pasal Cheng Ho dalam buku Sejarah kan~

Cheng Ho (Ma Sanbao)

Ce citer, pe yang korang tahu pasal sejarah atau latar belakang Laksamana Cheng Ho ni. Hurmm...sapa yang minat sejarah tu, kompom memang boleh jawab la kan! Yanfie tersengguk² nak siapkan assignment ni taw! Tapi terpaksa buat jugak, sebab kelas weekend ni nak kena buat presentation! Haishhh...untuk test pun blom study lagi..
Waaaaaaaaaa.....banyak nye benda nak kena buat!!! 
(T___________T)



You Might Also Like

5 person(s) poked me!

  1. Laksamana Cheng Ho (Zheng Ho) yang telah dilahirkan pada 1371 di Hodai, sebuah kampung di Daerah Bao San di Yunnan. Beliau diberikan nama Ma Ho dan nama kecilnya San Bao. heheh boleh baca selanjutnya di http://islamismine.blogspot.com/2008/11/sejarah-cheng-ho.html

    ReplyDelete
  2. Yerp, benar skali! Yang penting, beliau adalah tokoh beragama Islam! (^^,)

    ReplyDelete
  3. Kak TiTi : A'ah, lepas dah buat assigment ni, baru leh tau n ingat sume2 pasal Cheng Ho ni! Kalau x, x pernah nak amek taw. Btw, tengs share link, leh buat sebagai additional reference (^^,)

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe