Follow Me @snm.yana

Tuesday, April 24, 2012

#1 : Google Today_24 April 2012

Tuesday, April 24, 2012 6 Comments

Salam & Selamat Petang.
Nak update secepat mungkin, sebab dah nak balik! Hehe...
Korang perasan wajah Encik Google hari ni tak? Siyess...suka tengok, unik!

Check out (^^,)



Itu saje...babai (^^,)




Monday, April 23, 2012

Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)

Monday, April 23, 2012 2 Comments

By : Kelly Clarkson





You know the bed feels warmer,
Sleeping here alone, You know I dream in color,
And do the things I want.
You think you got the best of me
Think you had the last laugh
Bet you think that everything good is gone.
Think you left me broken down
Think that i'd come running back
Baby you don't know me, cause you're dead wrong.
What doesn't kill you makes you stronger Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone.
What doesn't kill you makes a fighter Footsteps even lighter
Doesn't mean i'm over cause you're gone
What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me myself and i...
What doesn't kill you makes you stronger, Stand a little taller
Doesn't mean i'm lonely when i'm alone

You heard that I was starting over with someone new,
They told you I was moving on, over you,
You didn't think that I'd come back, i'd come back swinging
You try to break me but you see
What doesn't kill you makes you stronger stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone.
What doesn't kill you makes a fighter Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause your gone.
what doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

Thanks to you I got a new thing started
Thanks to you I'm not the broken hearted
Thanks to you I'm finally thinking 'bout me
You know in the end the day I left was just my beginning..... in the end...
What doesn't kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone.
What doesn't kill you makes you stronger, stronger
Just me, Myself and I
What doesn't kill you makes you stronger Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone. I'm not alone...

*Untuk sesapa yang baru @ pernah putus cinta. X perlu ditangisi lagi.
Life must go on. Show dat' you can live without him (^^,)


~Monday Blues~

Monday, April 23, 2012 2 Comments

Salam & Selamat pagi (T_T)
Pagi ni amek sikit masa untuk update kat sini. Tatau nak cakap ape pun, saja nak membebel, merapu2 kat sini sebelum start kerja. Hadoiii...x baik kan gambar kat atas tu.
Mana boleh tak suka ISNIN sampai macam tu sekali. Tapi biasa pagi ISNIN macamni la, antara pagi2 yang paling lemau! Nak cari mood untuk start kerja tu kemain susah lagi.
Plus semalam seharian ada kelas kat Puncak Perdana, so...tak terasa macam hujung minggu.
Semalam tido lambat, tapi pagi ni bangun awal...keluar dari rumah lambat jugak, so...terpaksa tempuh jemmm!!!

[Nasihat kepada diri sendiri] : Kena semangat lebih sikit...kan hari ni dengan esok je kerja, lusa dah balik kampunggg! Yeahaaaa (^^,)

Yana bakal bercuti selama 10 hari. So, terpaksa offline blog dalam tempoh tersebut. Nak wat camne, dulu pakai broadband, asal lik kg..leh angkut balik.
Sekarang dah pakai wifi kat rumah, line wifi xde kot kat kampung. Seb bek ada BB, x perlu la nak offline fb, twitter dan sbg nya. Nak update blog melalui BB? X sukee...xde feel! Nak update melalui iPad? Xde line tenet...sume nya sebab wifi. Itulah kekurangan pakai wifi. Huhuhu~

♥ Selamat bekerja ye sayang²ku semua ♥



Monday, April 9, 2012

DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan

Monday, April 09, 2012 0 Comments

Salam & Selamat Malam (^^,)

Dah lama Yana x update kan? Hurmm..busy sesangat, dengan kerja, plus assignment berlambak (yang sampai sekarang x siap2 lagi)...hahaha! Tadi sempat siapkan satu, sebab tu rajin nak menghupdate ni! Ermm..terkejut jugak, sebab lecturer yang strict gile masa Part 1 dulu kembali menjadi lecturer kami sekali lagi! Huhuhu....beliau sangat strict hokey! So...nak kena btol2 focus. Kalau masa Part 1, beliau jadi Seminar Facilitator untuk subject Office Procedures (OSM405). Tahun ni (Part 3) pulak untuk subject Administrative Office Management (OSM453).

Eh...sudah lari cerita pulak kan! Sebenarnya nak cerita pasal lawatan DYMM Yang di-Pertuan Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir. Korang pernah jumpa YM ni x? 

Banner ni untuk tatapan korang okay (^^,)

DYMM akan datang ke ofis kami hari Khamis ni (12 April 2012). Tapi nak cerita pasal persiapan dekat ofis ni. Sejak bulan lepas lagi kot sume pegawai2 yang terlibat sibuk ke sana ke sini untuk cari lokasi yang sesuai, + discuss pasal persiapan semua. Setiausaha Bahagian (Admin) & Corp. Comm masing2 turut turun padang. Lastly, bahagian pejabat Yana yang dijadikan lokasi memandangkan ia berdekatan dengan Bilik Gerakan dan mempunyai ruang yang agak2 menarik kot! Haha... Mak aihhh....semua bilik kena kemas, kena clearkan meja, kena buang sume yang bertampal2, semua painting diganti baru, sume carpet di'vacuum' + di'scrubbing', semua meja dan kerusi di'remove' sebab kerusi dan meja akan di'provide' oleh pihak hotel! Kesimpulannya, satu kementerian kami telah di'polish' sempena untuk menyambut DYMM ni. Best kan...alang2, polish la satu kementerian. Bukan selalu dapat kan? Yang mana dah berzaman x upgrade pun bakal di'upgrade'kan!

Okay...kerja berlambak2 kat opis x sempat nak siapkan, then kena kemas setiap penjuru bilik ofis. Semua jadi kelam kabut, huru hara....tambah pulak hari Rabu (11 April 2012) kan semua Cuti Am. Okay..sekarang kena fikir baju ape, kasut ape, tdung ape yang nak kena pakai masa hari Khamis nanti. Huhu...


Tuesday, April 3, 2012

1st Watermark By Yana Afi

Tuesday, April 03, 2012 5 Comments

Salam ~ Sekarang nak cerita pasal watermark. Watermark tu ape? Tak mungkin a.k.a mustahil kalau korang tatau watermark tu ape kan?! Haha... Korang ada watermark sendiri tak? Yana dah lama teringin nak buat, tapi x berpeluang nak cuba buat. Jeles taw tengok ada orang ada watermark yang comel². Haha... Ni contoh watermark :

Kidnap contoh watermark daripada Apit. Yang tulisan fizgraphic.com tula dipanggil watermark! Nampak elegan je watermark Apit. Baru orang tak boleh langsung atau susah nak cilok gambar2 kita kan!

Tadi tetiba rajin pulak nak men'decorate' watermark sendiri. Tapi Yana buat yang simple mimple jer. Tu pun pakai doodle yang dihadiahkan oleh Apit. Lepas tu tambah a few words jerk. Nak tengok tak? Okay, tak nak berbangga pun, sebab takde la canggih pun... Haha, tapi boleh la pakai sebagai watermark.
Okay, kalau korang cakap watermark ni comel, maknanya 95% adalah kerana doodle yang comel tu! Hahaha... Orang dah bagi free, so boleh guna untuk buat pape je yang kita nak kan. So, tadi dah try merasmikan watermark ni, contoh hasil penggunaan watermark Yana :

 
Taraaa...tapi jelasnya nak kena edit semula kan! Warna tulisan tu terpaksa ditukar, sebab kaler hitam tu bakal tenggelam. Nanti tunggu rajin la baru Yana edit balik! Hahaha...

PEACE (^^,)




 

1st GiveAway Zack-Monavie

Tuesday, April 03, 2012 1 Comments

Selamat Pagi (^^,)

Pagi ni datang awal ke ofis, semata² nak siapkan kerja! So, sekarang take5 dulu... Walaupun semalam dah angkut suku kerja balik ke rumah, tapi hari ni kerja lain bertambah. So kesimpulan, kerja tak kan habis.

Lately ni agak kerap Yana update sini kan? Dah jadi blogger tegar pulak! Haha... Actually banyak benda kot nak sharing, tapi macam tatau nak go through macamana! Boleh pulak macam tu

Okla, hari ni Yana nak join 1st GiveAway Zack-Monavie. Memandangkan owner Zack-Monavie sendiri yang datang invite Yana, so...apa salahnya kita sudi2 men'join'kan diri! Nanti sombong², takda orang yang sudi nak singgah belog kita kan?! (^^,)

  1. Mula-mula nak kena tempek banner kat atas tu dekat entri memasing k - DONE
  2. Kena follow blog : | Zack-Monavie | Kamerose | - DONE (14th & 57th)
  3. Tinggalkan link entri memasing dekat SINI - DONE
  4. Tag rakan : Yana tag semua follower Yanfie's Cottage - DONE


Jom ramai-ramai join. Hadiah nya sebotol Monavie (kaler ikut suka).
Tarikh Tutup : Bila-bila masa.

PEACE (^^,)


Part 2 ~ My E-Day

Tuesday, April 03, 2012 3 Comments

Salam readers ~ Kali ni Yana nak share plak persediaan untuk E-Day Yana nanti. Sori la, entri E-Day ni memang ber'part2' pulak! Entri ni sebenarnya memang dah lama ditaip, tapi hanya disimpan dalam mode DRAFT. Okay...straight to the point! Ermmm...Yana Tak adalah expert, lagipun x biasa jadi event planner. So, untuk majlis sendiri, boleh la buat cara kita sendiri kan? Yana buat checklist ringkas je. Persediaan yang perlu sahaja :
  1. Tarikh 
  2. Bajet
  3. Barang Hantaran Pertunangan
  4. Andaman
  5. Goodies / Doorgift
  6. Jamuan Makan
Tarikh 
Tarikh dan settle, kedua-dua pihak dah setuju tarikh 1 Mei 2012. Walaupun last minute! Huhuhu...macam terkejut juga bila diberitahu tarikh ni. Tapi, Yana cuba yang terbaik (^^,)

Bajet 
Sebenarnya xada tetapkan bajet yang sebetulnya...sebab tak ada pengalaman atau pengetahuan pasal ni. So, kami decide...beli saja yang mana berkemampuan.

Barang Hantaran Pertunangan
Selepas discuss, pihak lelaki akan menghantar 5 dulang, dan pihak perempuan akan balas 7 dulang! Ummi Yana siap tanya, kenapa tak buat sama je 5 berbalas 5? Hahaha...masa tu macam terkejut jugak, tatau pun boleh buat sama banyak. Tapi Yana cakap, takpa la, sebab dah discuss dengan Mr.Yogi, so...kami dah setuju. 

Daripada pihak lelaki : 
  • Cincin Merisik + Tunang
  • Tepak Sirih / Sirih Junjung
  • Telekung
  • Buah-Buahan
  • Kek / Manisan
Daripada pihak perempuan :
  • Cincin Tunang
  • Sirih Junjung
  • Sejadah + Songkok
  • Kain Baju Melayu
  • Set Mandian
  • Buah-Buahan
  • Kek / Manisan
Andaman
Mula-mula tu memang berangan semua nak DIY (Do It Yourself), termasuk mini pelamin. Tapi bila difikirkan kekangan masa, so Yana decide untuk dapatkan khidmat andaman je. Banyak juga bridal yang Yana survey, harga nya sume boleh tahan juga! Yana survey pakej termasuk Mini Pelamin + Make up + Baju Pertunangan. 

Goodies / Doorgift
Untuk goodies tetamu ni, masih belum decide lagi nak beli ape! Tapi kalau ikut bajet, RM5.00/goodies. Yana standby hanya untuk 70 buah goodies. Goodies ni hanya untuk sanak saudara pihak lelaki sahaja. Family sendiri x perlu la kan?

Jamuan Makan
Pasal makan2, ummi dan ayah Yana yang akan uruskan! Biasala orang kampung, dorang lebih suka bergotong-royong kan. So, Yana just standby duit untuk bahan2 masakan je!

Will Continue @ Part 3
| Part 1 | Part 2 | Part 3 |


Monday, April 2, 2012

[Free Doodle] Segmen : Comelnya Doodle

Monday, April 02, 2012 0 Comments

Salam (^^,)

Alang-alang tengah on9, Yana nak update jap! Bab kebetulan dapat hadiah doodle daripada Apit. Baru je join Segmen : Comelnya Doodle petang tadi. Malam ni terus dapat hadiah nya! Memang expert n express la Apit ni. Bertuahnya ada bakat buat doodle ney (^^,) Hahaha...

Tadaaa...ni lah doodle nya! Comel kan? Yana dah lupa ni doodle yang ke berapa Yana dapat daripada Apit. Tapi kalau boleh nak join semua segmen yang Apit buat!
Sebab semua doodle daripada Apit comel² belaka!

PEACE (^^,)


Part 1 ~ My E-Day

Monday, April 02, 2012 0 Comments

Salam semua sahabat tersayang,

Yana nak share satu rahsia ngan readers. So, sape yang baca YC ni je yang tahu rahsia ni! Hahaha...Even among my close friends pun tatau pasal ni, termasuk my colleagues. Jeng...jeng...
Sebenarnya pada awal Mac hari tu, kedua-dua family Yana dan Mr.Yogi dah bersetuju, dan tarikh ditetapkan untuk Majlis Pertunangan kami pada 1 Mei 2012 akan datang! Wahaaa...act, damn surprised sebab kalau ikutkan planning, it should be on August, after Raya Feast. Tapi rupa-rupanya pihak lelaki request untuk diawalkan.

Family Yana tak ada halangan untuk merestui. Yana pun, nak tak nak...ikutkan aje. Sebab lagi ditangguh, lagi tu juga hati x tenang kan. Asyik duk memikirkan pasal tu.

So...Yana terpaksa buat persiapan 'express' la memandangkan tempoh persediaan less than 2 months. Okeiii....Yana x merasai lah 'situasi dilamar sang teruna'! Cewahhhh...sebab ia berlaku sepantas kilat. Lagipun Yana dan Mr.Yogi sudah hampir 6 tahun berkawan. So....sendiri faham lah ye! Walaupun bak kata Awal Ashaari, walaupun Scha dah tau dan faham, tapi dia still nak buat official propose kat Scha! Hahaha...okay, Yana bukan artis, so..just ignore it~

Will Continue @ Part 2 =>
| Part 1 | Part 2 |



Stress Jadi PA

Monday, April 02, 2012 3 Comments

Salam & Selamat Petang (^^,)


Okay...sebenarnya kerja sebagai secretary / personal assistant, sangat² penat, sangat² mencabar! Kadang-kadang rasa macam nak resign je terus, malas nak mengadap keje! Keje 'meninggi dan menimbun' lagi, tapi take5 dulu. Boleh pengsan kalau asyik mengadap keje! Sape cakap jadi seketari ni keje relax je? Hurmm...kalau ada Cik/Puan Seketari yang kejenya relax je, memang dia jenis yang tidak dipercayai bos! Sebab maybe bos xnak bagi dia kerja!

Sebab tu Seketari a.k.a PA ni memang kena ada satu group yang kitaorang boleh support sesama PA ni. Okay...memang kami dah ada! PA ni yang kena jaga bos, PA juga la operator telefon [yang kejenya kena ngangkat tepon sepanjang hari], PA juga la despatch, bila despacth kat opis xleh diharap, PA jugalah yang kena bancuh air, PA juga la tempat untuk orang marah² bila bos x settlekan keje dia, PA juga yang selalu kena cakap menipu, sebab kena backup bos, PA jugala yang nak kena dengar luahan orang mengadu, PA la bla bla... Kalau nak disebut satu², memang tak abeh...

Hari ni gayanya kena angkut keje opis balik rumah la. Orang bekerja pun nak kena buat homework kat rumah taw! Dapat file yang menimbun 15minit sebelum waktu balik, tapi semuanya nak serentak esok pagi! Itu sahaja...Noktah! Senang kan jadi bos ni... Balik dulu, lepas Isyak baru boleh sambung buat kerja!

PEACE (^^,)


Segmen : Comelnya Doodle

Monday, April 02, 2012 1 Comments

Selamat Petang (^^,)

Cepat-cepat....Apit buat segmen lagi! Kena marathon lagi lah nampaknya erk?! Hahaha... Kali ni Segmen : Comelnya Doodle! Hahaha...doodle Apit sumenya comel² pun.

Nak doodle yang bernama YANA & berkaler PINK

Nak join jugak? KLIK SINI okay...dan follow syarat² segmen. Senang je syarat² dia.
Okayla...untuk segmen ni, Yana nak tag :

Okay, jom ramai² join! Tapi kena cepat taw...sebab 50 blogger pertama sahaja yang akan dapat doodle free ni~
PEACE (^^,)



[Free Doodle] Segmen : Saya Suka Doodle Part2

Monday, April 02, 2012 2 Comments

Salam Isnin (^^,)

Kalau korang masih ingat kan, hari tu Apit a.k.a Hafizzi Aziz ada buat Segmen : Saya Suka Doodle Part2. Yana sempat la join segmen tu [Flashback]! Macam masuk marathon doodle je. Akhirnya berjaya juga jadi Top 60, peserta yang ke-55. So dapat la doodle comel kat bawah ni (^^,)


Hahaha...comel gile doodle ni kan?! Kiut miut... Actually dapat hadiah doodle ni 29Mac hari tu lagi. Tapi baru sempat nak buat entri hari ni. Thanks taw Apit, sbb bagi doodle free yang comel ni! Nanti buat segmen banyak² lagi k. Untuk korang yang x sempat nak join tu...len kali pasti ada peluang lagi.

PEACE (^^,)