Part 2 ~ My E-Day

Tuesday, April 03, 2012


Salam readers ~ Kali ni Yana nak share plak persediaan untuk E-Day Yana nanti. Sori la, entri E-Day ni memang ber'part2' pulak! Entri ni sebenarnya memang dah lama ditaip, tapi hanya disimpan dalam mode DRAFT. Okay...straight to the point! Ermmm...Yana Tak adalah expert, lagipun x biasa jadi event planner. So, untuk majlis sendiri, boleh la buat cara kita sendiri kan? Yana buat checklist ringkas je. Persediaan yang perlu sahaja :
  1. Tarikh 
  2. Bajet
  3. Barang Hantaran Pertunangan
  4. Andaman
  5. Goodies / Doorgift
  6. Jamuan Makan
Tarikh 
Tarikh dan settle, kedua-dua pihak dah setuju tarikh 1 Mei 2012. Walaupun last minute! Huhuhu...macam terkejut juga bila diberitahu tarikh ni. Tapi, Yana cuba yang terbaik (^^,)

Bajet 
Sebenarnya xada tetapkan bajet yang sebetulnya...sebab tak ada pengalaman atau pengetahuan pasal ni. So, kami decide...beli saja yang mana berkemampuan.

Barang Hantaran Pertunangan
Selepas discuss, pihak lelaki akan menghantar 5 dulang, dan pihak perempuan akan balas 7 dulang! Ummi Yana siap tanya, kenapa tak buat sama je 5 berbalas 5? Hahaha...masa tu macam terkejut jugak, tatau pun boleh buat sama banyak. Tapi Yana cakap, takpa la, sebab dah discuss dengan Mr.Yogi, so...kami dah setuju. 

Daripada pihak lelaki : 
  • Cincin Merisik + Tunang
  • Tepak Sirih / Sirih Junjung
  • Telekung
  • Buah-Buahan
  • Kek / Manisan
Daripada pihak perempuan :
  • Cincin Tunang
  • Sirih Junjung
  • Sejadah + Songkok
  • Kain Baju Melayu
  • Set Mandian
  • Buah-Buahan
  • Kek / Manisan
Andaman
Mula-mula tu memang berangan semua nak DIY (Do It Yourself), termasuk mini pelamin. Tapi bila difikirkan kekangan masa, so Yana decide untuk dapatkan khidmat andaman je. Banyak juga bridal yang Yana survey, harga nya sume boleh tahan juga! Yana survey pakej termasuk Mini Pelamin + Make up + Baju Pertunangan. 

Goodies / Doorgift
Untuk goodies tetamu ni, masih belum decide lagi nak beli ape! Tapi kalau ikut bajet, RM5.00/goodies. Yana standby hanya untuk 70 buah goodies. Goodies ni hanya untuk sanak saudara pihak lelaki sahaja. Family sendiri x perlu la kan?

Jamuan Makan
Pasal makan2, ummi dan ayah Yana yang akan uruskan! Biasala orang kampung, dorang lebih suka bergotong-royong kan. So, Yana just standby duit untuk bahan2 masakan je!

Will Continue @ Part 3
| Part 1 | Part 2 | Part 3 |


You Might Also Like

3 person(s) poked me!

  1. wah tahniah tahniah! happy ur preparation yang... rasa nak ulang kembali zaman preparation dulu..hehe

    ReplyDelete
  2. wahh.. bakal bertunang cik yana kite nie.. congratulationsss..... :)

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe