Follow Me @snm.yana

Friday, September 28, 2012

BAJET 2013

Friday, September 28, 2012 0 Comments

Selamat Petang (^^,)

Jom dengar pembentangan Bajet 2013 oleh YAB Perdana Menteri Malaysia.
Hopefully ada berita gembira!!!


 Babai (^^,)

***Update (29/09/2012) :

Budget 2013 Malaysia Highlights

Check out the Budget Malaysia 2013 (Bajet 2013 malaysia) highlights announced today.

1) RM200 one-off rebate for purchase of 3G smartphone for persons aged from 21 to 30 with monthly income of RM3,000 or below.

2) BR1M 2.0: RM250 assistance money for single individual aged 21 and above with monthly income not more than RM2,000. RM500 assistance money for household earning less than RM3000.

3) 50% discount on KTM Komuter fares extended to all Malaysians with a monthly income of RM3,000 and below and who travel by KTM Komuter.

4) Reduce sugar subsidy by 20 sen per kg from 29 Sept 2012.

5) Individual income tax rate to be reduced by 1 percentage point for the first RM50,000 of chargeable income. Child tax relief be increased from RM4,000 to RM6,000 per child for children aged 18 and above and receiving receiving full-time tertiary education.

6) Book voucher of RM250 for students in Form 6 as well as Higher Learning Institutions. (Previously RM200)

7) PTPTN loans: Incentive – repayment of full loan from 1 October 2012 until 30 September 2013, a discount of 20% will be given on their loan. Regular repayment gets a 10% discount.

8) My First Home Scheme income limit for individual loans raised from RM3,000 to RM5,000 per month.

9) Bonus of 1.5x month for public servants, Half month paid during 2012 Hari Raya. Remaining one month be paid in 50% in Dec 2012 and 50% in Jan 2013.

10) School Aids: RM100 for every primary and secondary school students.

11) FREE Mammography screening for women aged above 40.

Budget 2013 Infographics :

budget-2013-low-income

Resource : Hokangtao.com
 

Thursday, September 27, 2012

Yuran UiTM Part 4 [ Status : Selesai ]

Thursday, September 27, 2012 0 Comments

Okay...baca tajuk entri pun mesti korang dah taw pasal ape kan?! Walaupun dah basi, tapi nak cerita jugak! Bukan apa...orang lain dah berzaman dah bayar kot! Ada yang dah start kelas minggu lepas lagi...dan dah selamat amik modul kat INED. Tapi Yana punya lambat + malas nak pergi bank, baru pagi tadi terhegeh² nak bayar. Tadi pun bayar guna Bank Islam Internet Banking je...kebetulan semalam sempat pergi bank in kan duit dalam akaun. Kalau tak, sah² belom bayar lagi. Ada sape² tak bayar lagi ker? Kena pegi cepat²...sebab tengok kat website Bursary UiTM tu, due date nya 01 Okt 2012 (Isnin)...minggu depan daaa...

Status Bayaran belum update, sebab baru pagi tadi bayar!

Yuran dah siap bayar, tapi modul tak amik lagi. Mana ada masa dah...ari Ahad ni dah start kelas. Lucky me..survey² portal tadi, ternampak pulak pengumuman ni :- 

Makluman Kepada Semua Pelajar e-PJJ

1) Bagi pelajar kelas seminar yang akan diadakan di INTEC pada 30 September 2012 (Ahad), pelajar boleh mendapatkan modul-modul berikut di Bilik Gerakan e-PJJ Bilik 104, Tingkat 2, Blok T, INTEC UiTM Seksyen 7 Shah Alam.

Senarai Modul -->> Klik Disini.

2) Pelajar dikehendaki membawa slip pendaftaran kursus dan slip bayaran untuk mendapatkan modul tersebut.

3) Bagi kursus selain daripada yang tersenarai, pelajar perlula mendapatkan modul berkenaan di Dwelling 6, Intekma Resort & Convention Centre, Seksyen 7, Shah Alam. Sila bawa bersama slip pendaftaran kursus dan slip bayaran untuk mendapatkan modul.

Harap Maklum.
Last Updated on Thursday, 27 September 2012 10:15

Hahaha...so, xpayah susah² fikir nak pergi amik kat INED, ari Ahad ni boleh pergi amik kat INTEC jer! Alhamdulillah...hari ni Allah kurangkan lagi 1 beban Yana (^^,) Mood : Happy!

**Updated [ 28 September 2012 ]

Yeayy...dah update STATUS BAYARAN


Misi Tercapai

Thursday, September 27, 2012 0 Comments

Salam & Selamat Pagi (^^,)

Semalam dinner dengan En.Tunang di Chop & Steak House, Serdang. Mengidam nak makan steak...rasa macam dah lama betol x makan. Alhamdulillah, hajat tercapai...makan Blackpepper Beef Steak + Macaroni + Teh O Ais Laici (^^,) Wahhh...selera bosarrr!

Pic ni je ingat nak snap!
Beria semalam bawa balik kerja ke rumah! Konon nak siapkan kat rumah. Bila dah balik...mula la datang malas + mengantuk! So...terpaksa muhasabah diri untuk datang ofis awal hari ni. Alhamdulillah...misi juga tercapai! Sampai ofis sebelum jam 7.15am! Dah lama x datang awal...biasa sampai ofis jam 8.30am & ke atas! Rekod tumbprint pun asyik merah jer! Amik kesempatan sebab bos x pernah check! Tapi walaupun biasa masuk lewat, Yana selalu je balik lambat... paling awal balik 6.30pm! 

Semangat betul nak buat kerja. Bangun awal..mood pun ok. Sekarang dah boleh relax²...kerja yg masuk kategori urgent & top priorities dah siap! Tinggal nak buat saki baki jer... (^^,)

Babai....have a nice day (^______^)



Wednesday, September 26, 2012

To The Beautiful You

Wednesday, September 26, 2012 0 Comments

Siapa peminat K-pop? *sila angkat kening gaya Ziana Zain* Hahaha... Yana x follow sangat K-pop ni, tapi suka la dengar lagu² K-pop! Yana cuma addicted dengan drama korea jer! Best...klu orang lain menangis tengok cite hindustan, Yana pulak boleh menangis tengok cite Korea! Yang part² sedih jelah kan...

Sekarang korang tengah layan cerita ape yer? Hari tu Yana baru abes khatam cite Scent of A Woman. Yea...memang cerita lama, tapi baru sempat nak tengok! Ermm... sekarang Yana sekarang tengah layan drama To The Beautiful You. Macam drama 'Hana Kimi', cuma yang ni Korean version! Adoiii...seksa nak tunggu next episode...skrg setakat Episod 12. 'Peel' orang yang tak tahu sabar, macamni lah kan?! Tapi banyak betul cerita  yang best² tengah airing sekarang ni...x nyempat nak khatam sume. Hadoii..kan best klu ada Beyond HD kat rumah...belum sampai masa nak tukar lagi, ngah menabung untuk tukar tv baru dulu! So..sabar jelah! 




Focus pada study pulak, weekend ni dah start kelas Part 4. Yang bezanya...kelas sem ni dekat INTEC Shah Alam, bukan lagi dekat Puncak Perdana! Suasana tak pasti lagi...tunggu weekend ni! Owh...hari Sabtu pagi ni ada 'Walk For Health' anjuran KPPK (Kem. Perusahaan Perladangan & Komoditi)! Petang pula ada pertandingan bowling ofis! Ce teka nama group kami??? GENGNAM! Hahaha... tapi program full pula weekend ni! Hohoooo....

T-Shirt WALK FOR HEALTH wif no. of lucky draw.


Merapu [Episod 1]

Wednesday, September 26, 2012 0 Comments

Selamat Petang.

Tadi dah post pasal header baru. Sekarang baru nak start merapu. Minggu ni tiap² hari, kerja menimbun! Sampai muak gile nak buat + dengan banyak masalah yang x selesai lagi. Boleh sampai tahap nak muntah hijau! ?/#@;?+#$%; *Mode : Serabut, Jiwa Kacau*

Itu juga faktor utama Yana mula nak berblogging balik! Konon sebagai pengubat stress! Siyess...boleh jadi ubat! Walaupun bukan totally leh pulih, tapi atleast boleh rawat sikit jiwa yang lara ni. Hahaha (^^,) Yana x ada personal diary, so...blog je tempat meluahkan perasaan!

FB? Ada...masih aktif, tapi lately makin membosankan pulak! Maybe sebab jarang update even tiap2 hari pun online. Tapi lebih suka baca perkembangan semasa, termasuk kawan☺ Selebihnya? Eiii...tengok pun menyampah, sbb wall dah penuh dengan produk² online + aplikasi yang merapu²! Semak wall fb... Marilah kita bermuhabasah diri.

Ok, cukup luahan perasaan sesi petang! Perlu sambung kerja pula!
Have a nice day (^^,)


New Blog & New Header

Wednesday, September 26, 2012 0 Comments

Salam.

Pagi tadi dah buat blog baru ni. Petang ni pula, buat header baru... 
Simple je sebab express buat! Take a look (^^,)

[ Option 1 ]


[ Option 2 ]


[ Option 3 ]


Rejected becoz of the size (too big)!

p/s : Which one is better?