Life Is Complicated

Thursday, December 20, 2012


Salam.

Hari ni tak adalah sangat benda yang nak sharing ngan korang. Sebab mata dah mamai, mood nak mengarang tu ada, tapi tak ada idea nak mengarang ape...

Malam ni just nak mengomel2 benda mengarut2 jer. Sekarang ni kat ofis, xda masa langsung untuk bersantai2, men fb sambil minum, atau buat keje sambil mengupdate belog, atau online fb sambil berborak2, bertweet sampai tatau nak cakap ape... To be honest, keje kat ofis baru ni berdabel2 busy nya. Okay...sangat penat. Sampai rumah, rasa nak tido jer...walaupun dah tido ikut time, tapi badan rasa x cukup rest jer. Then, pegi ofis dengan keadaan fizikal & emosi yang lemau! *Okay...jangan nak merungut! That's ur choice then...nothing to do, do not complaining*. Bla...bla...bla...

Personal matter pun tercetus time ni...dan2 je, ngan bebanan kerja yang overload, ada pula masalah dengan pasangan, rasa serabut kan.  Yana jenis yang suka memendam perasaan..tak pandai nak share masalah peribadi walaupun dengan bestfren sdiri. Bila ada masalah, suka berdiam diri...suka mengelak daripada bersemuka. Tindakan tu langsung tak betul ker? Bila berdiam diri...rasanya hati lebih tenang, but the other side...i'm hurting a lot. Masalah pun tak boleh nak diselesaikan. Berdiam diri...tak bermakna mengalah. 

I terribly miss my childhood....life for play, going to school, riding the bike, meeting some friends, play again, watching tv, laughing everyday without problems, no doubt with any choice & the most important, we do not have any prior responsibility to commit. 

Bila sampai satu masa untuk melangkah ke satu fasa baru, persoalan ni selalu bermain2 di fikiran, "Mampu ke aku pikul semua tanggungjawab?". Tapi orang kata, selagi ditunggu, sampai bila2 pun tak kan bersedia. Kita akan bersedia dengan sendirinya bila waktu itu berlaku. Yes...complicated. Kadang2 sangat takut... I'm gonna be a single woman for the rest of my life, may I? Fuhhhh... Do I regret? Sometimes it just happen...

Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai,
Agar aku dapat menjaga diri.

Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.

Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.

Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.

Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.

*Credit to : Artikel iluvislam.com

Selamat Malam *20.12.2012*


You Might Also Like

1 person(s) poked me!

  1. Hi.. aslkum.. bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe