Follow Me @snm.yana

Monday, March 25, 2013

Back To School

Monday, March 25, 2013 3 Comments

Salam.

Yana nak update entri ni sekejap...curi masa lunch cket. Kalau x, mmg x ada masa nak update. Hari tu dah selamat daftar course untuk semester 5. Dapat group EOSM5A untuk semua subjek. Alhamdulillah....tak payah nak tukar² kelas. Settle part daftar course Part 5!

Lepas tu dah selamat bayar yuran. Semester ni credit hour x banyak sangat, 10.0 jam kredit jer, so..yuran xdela mahal sangat. Awal² lg dah ketepikan untuk duit yuran. Risau last² minute x cukup duit kan. Al-maklum la, x amik pinjaman, semua tanggung sendiri. Check kat Bursary UiTM, dalam masa 24 jam dorang dah update da status bayaran, "Telah Dibayar". Settle part yuran...
Then, Jumaat lepas pagi² lagi 'lari' pergi INED, nak pergi amik modul & Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) untuk tahun 2013. BB1M 2012 dah selamat guna yer... 
Ada member² yang dah guna BB1M 2013 ni.. Katanya tahun ni BB1M ni strict cket la. Kalau dulu, beli je apa² pun kat kedai buku tu...kalau nak borong RM250 untuk beli stationery saja pun boleh! Tapi tahun ni, sorry la... 80% untuk buku², dan lebihan 20% lagi baru boleh beli menda merapu². termasuk stationery. Ha3...tapi tengok kedai juga lah. Ada yang ok, ada yang tak. So...skrg tengah menimbang tara nak beli apa guna BB1M ney... Korang macamana plak?

Owh yer...semalam dah mula 1st seminar untuk semester ney. Semester ni macam berat cket la...walaupun credit hour x banyak, tapi berat tang assessment tu, hampir semua subject ada presentation plak dah. Ada yang siap kena buat roleplay lagi. Haishhh...hati ni dah risau lah! Memikirkan Seminar 5 (2 Jun 2013 ) nanti kena skip 1 kelas, sebab kenduri 1 Jun 2013. Mana sempat nak rushing balik Putrajaya untuk attend that class. Mood : SEDIH!!!




Renungan Bersama

Monday, March 25, 2013 0 Comments

Renungan bersama...

  • Jangan pukul anak dari lutut ke atas.
  • Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.
  • Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.
Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”
  • Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).
  • Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk).
  • Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)
  • Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
  • Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.
  • Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
  • Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.
  • Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
  • Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.
  • Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.
  • Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).
  • Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.
  • Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.
  • Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
  • Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
  • Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,
  • Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.
  • Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.
  • Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.
“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”


Tuesday, March 19, 2013

B2B : Part 5 [ DIY TASBIH ]

Tuesday, March 19, 2013 15 Comments

Salam.

Hye...seperti yang dijanjikan, Yana nak cerita pasal projek DIY. Owh...ni DIY yang pertama Yana nak cerita. Last week survey barang² yang sesuai untuk letak dalam goodies bag tetamu. Yana tak letak berapa bajet untuk 1 goodies tu, asalkan berpatutan. Lama juga fikir nak letak barang apa, sebab nak cari barang yang orang selalu guna dan of course bermanfaat la kan.

Kebetulan hari tu ada singgah kat GM Klang, memang ramai kot orang yang jual batu², glass pearl tu. Macam² kaler, macam² design ada. Tapi masa tu tak singgah pun kedai² macam tu, sebab rambang mata. Atlast, terfikir nak hadiahkan TASBIH untuk tetamu. Tengah trend sekarang kot...bagi cenderahati TASBIH. Yesss....dapat idea. Dalam goodies bag letak gula², jajan & TASBIH. Dah ramai guna Yassin letak dalam doorgift kan? So...Yana pilih TASBIH. Okay...memang hajat di hati nak buat sendiri semuanya. Perghhh...standby dalam 800pcs. Untuk VIP pulak, standby dalam 50pcs. 

Yana tak survey banyak kedai pun. Dalam otak macam fikir...mesti harga lebih kurang sama je semua. Lastly kaki ni terus melangkah ke sebuah kedai sorang pak cik ni. Sebelum ni pernah lalu depan kedai dia, dengar dia bercakap...menarik perhatian! *Kah²...okay, ikut kata hatimu!*

Pak Cik & Isteri dia sangatla peramah, terus membahasakan diri dia dan isteri sebagai Abah & Mak. Alahaiii...pandai dia amik ati. Meh tengok harga² yang Yana survey kat Abah tu...

  • TASBIH biasa tu dijual dengan harga RM8.00/pcs. Kalau nak buat tempahan | 500pcs ke bawah = RM5.50/pcs | 500pcs ke atas = RM3.50/pcs | 1000pcs ke atas = RM2.50/pcs. 
  • TASBIH special dijual dengan harga RM50.00/pcs. Jumlah lain x tanya pun sebab mahal sangat! Ha²...
Oleh sebab tu, Yana terus buat keputusan nak buat sendiri. Mak dah tolong buat kira², kalau nak buat 800pcs, kos modal untuk DIY tasbih tu hanyalah RM1.50/pcs. See??? Banyak gile beza harga kan? Sebab bila dah beli banyak², setiap barang tu dapat 1/2 harga. Yang lagi best..sape² yang tatau nak buat, Abah boleh terus ajar buat sampai pandai! *Free Rapid Lesson* Simple je step dia...Incik Tunang cuba buat, terus menjadi. Abah cakap LULUS!!! (^^,)

Detail Abah & Mak explain satu persatu bahan² yang perlu untuk buat tasbih. Terus borong barang² nak buat TASBIH. Glass Pearl, Pendant, Stopper...macam² istilah baru kenal. Ni semua hasil borong kat kedai Owh...Yana rasa tak perlu kot nak tunjuk cara² nak buat, sebab dah banyak tutorial DIY TASBIH ni, just google & search jer. Dalam Youtube pun berlambak dah tutorial. Salah satu kat belog Kriyalea ni, simple and easy step...boleh cekedout sendiri okey. 


Yang ni hasil usaha semalam, lepas balik terus buat sambil tengok tv. Dapat siapkan 25pcs TASBIH. Lenguh juga nak buat ni...espc tang nak masuk stopper yang kecik tu. Perlu ada tahap  K E S A B A R A N yang tinggi. He3... Cantik kan? Hopefully akan digunakan sebaik mungkin oleh tetamu yang terima cenderahati ni. Amin...

Blood Test

Tuesday, March 19, 2013 0 Comments

Salam.

Hari ni baru masuk kerja, semalam EL (Emergency Leave). Ha3...EL tanpa kebenaran kot erk? Kebetulan badan memang betol² penat lepas travel balik ke 2 buah kampung weekend lepas. Seriusss...penat sebab perjalanan yang jauh sangat. Paling kecian Incik Tunang la terpaksa menjadi drebar, driver berjam² tanpa henti. Plus...banyak betul dugaan sepanjang perjalanan. Dengan hujan lebat sepanjang jalan, tayar buat hal...pecah kat tengah² highway. Owh...sebut pasal tayar, aritu baru je lepas buat Major Service, bayar RM500++ , tapi boleh plak pusat servis tu tak check tang tayar. Pusat servis yang dimaksudkan adalah, Proton Service Centre @Rawang. Seriuss...dorang buat dajal. Selama 4 tahun pakai kereta Proton, selama 4 tahun juga servis kat pusat servis Proton, tak pernah dapat service yang seteruk kat Rawang. Tulah kali pertama dan kali terakhir nak servis kat Rawang. Sebelum ni biasa pergi kat Pusat Servis Proton @Shah Alam tu, dan boleh kata pusat servis yang terbaik pernah Yana guna. *Nasi sudah jadi bubur...dah selamat tukar tayar dah pun*.  

Okay..berbalik pada cerita...alang² sudah amik EL, Yana pun buat keputusan untuk pergi ke klinik untuk amik darah. Hari tu kan Yana ada cerita pasal 'Darah Tak Stabil'. So, semalam pergi amik darah. Nasib baik nya pergi lewat sikit, dalam pukul 12.00 tengahari. Kalau pergi awal pagi, memang tua la menunggu turn. Sbb semalam ramai betul buat ujian darah. Ditemani Incik Tunang, bila taw Yanak nak pergi klinik...dia pun sibuk nak hantar, terus amik EL jugak. Ha3...dah la masa amik darah tu, macam² di tanya kat nurse tu. Mengalahkan suami yang risaukan bini yang tengah pregnant jerk! Feuhhhhh....semalam dapat lagi lebam inject, tapi yang ni tangan sebelah kanan plak. Tapi...keputusan ujian darah tu akan dapat dalam tempoh sebulan sebab darah tu akan dihantar ke makmal Hospital Serdang. Lambat lagi la... Terpaksa tunggu jela... *Sebelum terlupa, buat reminder kat fon dulu*! Hopefully...takde apa² masalah dengan darah Yana. Amin~

Okay...setakat ni dulu. Next entry...Yana nak cerita pasal projek DIY yang Yana tengah buat sekarang ni. Tunggu yer... (^^,)





Friday, March 15, 2013

B2B : Part 4 [ Dummy Kad Kawen ]

Friday, March 15, 2013 0 Comments

Salam.

Yahooo...harini dah Jumaat. Lepas kerja terus balik kampung with Incik Tunang. X sabar...walaupun balik sekejap jer... Malam ni dah boleh tido atas tilam empuk di kampung halaman. Cewahhhh...esok pagi kena settelkan appoinment dengan Bridal, petang terus balik ke Terengganu, rumah Mama a.k.a my future mother in law...bermalam kat sana pula! Hu3...beria mengajak tido kat rumah, tak sampai ati pula untuk say 'No'. Lagipun kena bersikap adil dengan Incik Tunang. Dah dikira nasib baik beliau sudi jadi 'drebar' untuk balik kampung. *Okay_lembut_ati*.Katanya Ahad pagi nak pergi beli barang, set bilik tidur semua tu. Alahaii..Mama belum pape lagi dah suruh bakal menantu dia pilih semua benda tu *Blushing*

Opss...ni nak cerita pasal kad kawen. Kitaorang pegi tempah kat Pesona Z'Kay, kedainya kat Plaza Metro Kajang, level LG. Hurmm..sebenarnya main terjah je kedai tu. 1st, pergi terjah kedai Kad-Kadkahwin.com yang dekat Bangi tu. Tapi kat kedai tu x buat design yang Yana nak tu. Design kad yang guna 'inlay' (yang 2 lapis tu). Dia hanya buat printing kad kahwin yang macam kartun tu, macam2 design kartun dia buat. Lastly...pergi terjah kedai Pesona Z'Kay tu. Alhamdulillah, hajat tercapai. Lepas dah pilih design, dalam masa seminggu...dapat dummy. Lepas dah confirm dummy tu...dalam masa 18 hari bekerja, siap la kad tu. Cekedouttt...


Inilah semua draf (dummy) yang akak kedai tu buat. Adalah silap 1/2 benda, tapi dah betulkan balik. Jangan terkejut, Yana dan Incik Tunang memang buat asing² kad jemputan, sebab tempoh masa yang agak jauh antara 2 majlis. Tak sabar rasanya nak tunggu kad ni siap awal bulan depan. Yuhuuuu....




Thursday, March 14, 2013

B2B : Part 3 [ Wedding Checklist ]

Thursday, March 14, 2013 0 Comments

Salam.

Hari ni bermalas2an je kat ofis sejak pagi. Ni amik masa dulu nak update entri, before nak pegi solat zuhur plak. Masa ngah menaip ni, azan baru berkumandang di corong speaker ofis. Sebelum terlupa, nak buat full wedding checklist. Risau, setiap hari berlalu dengan pantas. Banyak lagi persiapan yang belum siap. Kadang² jeles jgk ngan cerita B2B yang banyak buat DIY untuk majlis dorang. Siyess jeles...tapi Yana xdpt la nak buat banyak DIY, sbb kekangan masa..

Jom buat Full Wedding Checklist :-
  • Warna Tema : Baby Blue & Purple ~ Done
  • Lokasi Majlis : Masjid Kampung & Home Sweet Home ~ Done
  • Wali : Ayah & Abang ~ Done
  • Tok Kadi : Tok Imam kampung ~ Done (Booked already)
  • Kursus Kahwin : 2010 ~ Done
  • HIV Test : 07 Mac 2013 ~ Done
  • Borang Kebenaran Nikah ~ Menunggu Borang Encik Tunang siap
  • Kad Jemputan : Tempah di Pesona Z'Kay ~ Done on April 5th, 2013
  • Doorgift (Tetamu) : 700pcs ~ DIY ( Masih dalam proses..assist by Angah )
  • Doorgift (VIP) : 100pcs ~ (1/2 Done) Masih dalam proses 'survey'
  • Doorgift Box (Tetamu) : 700pcs ~ Done
  • Doorgift (VIP) : Masih dalam proses survey
  • Bridal (Baju Sanding/Pelamin/Meja Beradap) : Gee Bridal ~ Done (Booked already)
  • Photographer : Rasydan Ishak ~ Done (Booked already)
  • Khemah : Ayah & Umi punye task ~ Done
  • Catering : Gotong-royong (keluarga & jiran tetangga) ~ Done
  • Kain Pasang (Family) : 5x2pasang (10pasang/orang) ~ Done
  • Kain Pasang (Pengapit) : Belum pilih pengapit ????
  • Bilik Pengantin : DIY beberapa sebelum majlis
  • Guest House / Homestay (Family Incik Tunang) : Belum boooked

Majlis Akad Nikah ( 01 Jun 2013 : 11.00 pagi )
  • Baju Nikah : Tempah with my tailor ~ Done on early of April
  • Tudung : Masih dalam proses 'survey'
  • Make-up : Gee Bridal ~ Done
  • Hantaran : DIY (9 dulang) ~ Done (couple day before majlis)
  • Veil : Bridal pinjamkan ~ Done

Majlis Persandingan ( 01 Jun 2013 : 12.30 tengahari )
  • Baju Sanding ( 1 pasang ) & Aksesori : Gee Bridal ~ Done
  • Pelamin : Gee Bridal ~ Done
  • Meja Beradap : Gee Bridal ~ Done

Majlis Bertandang ( 11 Ogos 2013 )
  • Segala persiapan masih belum dibuat. Majlis pada 11 Ogos 2013. Hoyeahhh....banyak masa lagi untuk buat persiapan.     

Hantaran (From Bride to Groom)
  1. Jam Tangan ~ Done
  2. Kasut ~ Done
  3. Belt / Wallet ~ Done
  4. Buku (Ilmiah/Agama) ~ Done
  5. Perfume / Bodycare ~ Masih dalam proses 'survey'
  6. Gadget : iPhone5 ~ Beli pada Mei 2013
  7. Cookies : Famous Amos ~ Akan dibeli before balik kampung
  8. Coklat/Manisan : Ferrero Rocher ~ Akan dibeli before balik kampung
  9. Pulut Kuning ~ Tempah di kampung

Hantaran (From Groom to Bride)
  1. Mas Kahwin + Barang Kemas ~ Done
  2. Tepak Sirih ~ Done
  3. Al-Quran ~ Done
  4. Handbag : Guess ~ Done
  5. Jam Tangan : Guess ~ Done
  6. Perfume / Skincare : Masih dalam proses 'survey'
  7. Gadget : iPhone5 ~ Beli pada Mei 2013

Okay...setakat ni dulu checklist yang ada. Masih memikir kalau² ada yang tercicir. Hadoiii...tengok pada list, banyak lagi yang tak settle. Tak campur dengan doorgift yang kononnya semua nak DIY. Hahaha... wait up for Part 4. Daaa...

 

Wednesday, March 13, 2013

B2B : Part 2 [ Darah Tak Stabil ]

Wednesday, March 13, 2013 0 Comments

Salam. Sekarang dah masuk bulan Mac dah. Macam2 perkara dah berlaku. Then memang tersangat banyak benda nak story, tapi x berkesempatan. Semalam dengan hari ni, bos masih di Lahad Datu. So, relax and peace je nak buat kerja, even sometimes my officer suka sangat call tanya itu dan ini. Padahal saja nak spotcheck kite ada kat ofis atau tak jer...

Oh yer...harini nak story pasal Darah Tak Stabil. Last week pergi buat Ujian Saringan HIV + Talasemia di Klinik Kesihatan Dengkil. Kat KK Dengkil ni, Isnin-Khamis boleh buat ujian ni, kecuali hari Jumaat. Tak macam Klinik Kesihatan Putrajaya, hanya hari Isnin dan Jumaat sahaja. Dan KKDengkil ni senang sikit nak buat appoinment, orang x ramai. Tapi waktu ujian hanya sebelah petang. 

So, pergi la hari Khamis, last week dengan Mr.Yogi. Actually...kami pasangan yang 1st sampai aritu. Lepas lunch je terus heading ke klinik. On time, 2pm  kami dah terpacak kat klinik tu,

Borang semua dah siap isi...cuma nak tunggu nombor giliran naik tu kemain lagi, hampir sejam lebih baru muncul no.giliran kat skrin. Padahal, kul 2 lagi kami dah sampai. Okay...sebab syarat wajib nak kahwin punya pasal kan, kami tetap sabar jer... Menonong je tunggu giliran.

Nasib baik la misi yang akan amik darah Yana tu, sangat la baik. Ramah pulak tu, siap melawak lagi. Dia brief satu persatu...so, mudah faham. Dalam kepala macam bajet, alah...amik darah kat hujung jari jer.. Skali misi cakap kena amik dekat lengan! Terus jadi gugup...berdebar2. Seriau jer...sebab x pernah lagi selama 25 tahun hidup ni amik darah kat lengan. Katanya kalau setakat nak buat HIV test, cukup amik darah kat hujung jari, tapi  sebab nak buat ujian Talasemia sekali...kena amik banyak sikit, kat lengan la maksudnya. Tapi nasib baik nya misi tu pandai btol mengambil ati, x la takut sangat... Jeng3...

Ni la...lepas kena inject, misi amik darah dalam 3ml...sedut guna picagari. Misi cakap urat darah halus sangat...tapi dia sebut 'Bismillahirrahmirahim' sebelum inject...lega skit dengar. Hi3...sebenarnya tak sakit langsung kena inject masa ni. Lepas tu misi suruh bawak darah tadi ke Lab (dekat blok sebelah, sama blok untuk 'Ibu dan Anak'). Tak sampai 5min lab proses darah, lepas tu kuar result. Tak faham sepatah haram pun bacaan result yg kat kertas tu. Result tu kena pergi anta balik kat misi tadi. *Nasib baik blok dekat2*

Lepas tu tunggu turn Mr.Yogi siapkan ujian darah dia skali, misi pun panggil. Kali ni misi lain pulak yang assist, sbb misi tadi dah abis shift. Misi yang ni pun okay, baik. 
  • HIV Test = Negatif (Hoorayyy...memang bersih daripada virus tersebut)
  • Tapi yang tak OK nye... Thalasemia Test : Lepas misi explain satu2...misi cakap 'Darah awak ada 1 ni bacaan rendah, darah pun tak stabil, so...next week kena datang lagi untuk amik darah & buat pemeriksaan lanjut. *Terus je downnnn..tidakkkk!*

Nasib baik result Mr.Yogi semua okay. Lulus dengan jayanya. Haishhh...hari ni dah Rabu, memang tak sempat nak pergi minggu ni. Insyaallah....next week akan pergi. Takut juga, mana taw ada penyakit Talasemia ni. Bahaya juga..boleh effect pada baby in future.

Okay...pic ni diambil tengahari tadi. Kalau perasan, ada lagi bekas lebam kat lengan tu, dah nak masuk seminggu, lebam x hilang2. Hu3... Takut betol nak menghadapi hakikat sebenarnya nanti. Apa pun...semoga dipermudahkan segalanya. Amin.

PEACE (^^,)
| PART 1 | PART 2 |