B2B : Part 5 [ DIY TASBIH ]

Tuesday, March 19, 2013


Salam.

Hye...seperti yang dijanjikan, Yana nak cerita pasal projek DIY. Owh...ni DIY yang pertama Yana nak cerita. Last week survey barang² yang sesuai untuk letak dalam goodies bag tetamu. Yana tak letak berapa bajet untuk 1 goodies tu, asalkan berpatutan. Lama juga fikir nak letak barang apa, sebab nak cari barang yang orang selalu guna dan of course bermanfaat la kan.

Kebetulan hari tu ada singgah kat GM Klang, memang ramai kot orang yang jual batu², glass pearl tu. Macam² kaler, macam² design ada. Tapi masa tu tak singgah pun kedai² macam tu, sebab rambang mata. Atlast, terfikir nak hadiahkan TASBIH untuk tetamu. Tengah trend sekarang kot...bagi cenderahati TASBIH. Yesss....dapat idea. Dalam goodies bag letak gula², jajan & TASBIH. Dah ramai guna Yassin letak dalam doorgift kan? So...Yana pilih TASBIH. Okay...memang hajat di hati nak buat sendiri semuanya. Perghhh...standby dalam 800pcs. Untuk VIP pulak, standby dalam 50pcs. 

Yana tak survey banyak kedai pun. Dalam otak macam fikir...mesti harga lebih kurang sama je semua. Lastly kaki ni terus melangkah ke sebuah kedai sorang pak cik ni. Sebelum ni pernah lalu depan kedai dia, dengar dia bercakap...menarik perhatian! *Kah²...okay, ikut kata hatimu!*

Pak Cik & Isteri dia sangatla peramah, terus membahasakan diri dia dan isteri sebagai Abah & Mak. Alahaiii...pandai dia amik ati. Meh tengok harga² yang Yana survey kat Abah tu...

  • TASBIH biasa tu dijual dengan harga RM8.00/pcs. Kalau nak buat tempahan | 500pcs ke bawah = RM5.50/pcs | 500pcs ke atas = RM3.50/pcs | 1000pcs ke atas = RM2.50/pcs. 
  • TASBIH special dijual dengan harga RM50.00/pcs. Jumlah lain x tanya pun sebab mahal sangat! Ha²...
Oleh sebab tu, Yana terus buat keputusan nak buat sendiri. Mak dah tolong buat kira², kalau nak buat 800pcs, kos modal untuk DIY tasbih tu hanyalah RM1.50/pcs. See??? Banyak gile beza harga kan? Sebab bila dah beli banyak², setiap barang tu dapat 1/2 harga. Yang lagi best..sape² yang tatau nak buat, Abah boleh terus ajar buat sampai pandai! *Free Rapid Lesson* Simple je step dia...Incik Tunang cuba buat, terus menjadi. Abah cakap LULUS!!! (^^,)

Detail Abah & Mak explain satu persatu bahan² yang perlu untuk buat tasbih. Terus borong barang² nak buat TASBIH. Glass Pearl, Pendant, Stopper...macam² istilah baru kenal. Ni semua hasil borong kat kedai Owh...Yana rasa tak perlu kot nak tunjuk cara² nak buat, sebab dah banyak tutorial DIY TASBIH ni, just google & search jer. Dalam Youtube pun berlambak dah tutorial. Salah satu kat belog Kriyalea ni, simple and easy step...boleh cekedout sendiri okey. 


Yang ni hasil usaha semalam, lepas balik terus buat sambil tengok tv. Dapat siapkan 25pcs TASBIH. Lenguh juga nak buat ni...espc tang nak masuk stopper yang kecik tu. Perlu ada tahap  K E S A B A R A N yang tinggi. He3... Cantik kan? Hopefully akan digunakan sebaik mungkin oleh tetamu yang terima cenderahati ni. Amin...

You Might Also Like

15 person(s) poked me!

  1. hehe..bagus nye..lagi puas hati bile buat sndiri kn?? titik peluh sndiri.. semoga berjaya siapkan 800pcs :-)

    ReplyDelete
  2. We ѕtumbled oveг here coming frοm a dіfferеnt website аnd thought
    I might as well cheсk thіngs out. I like what I see so i am just following yοu.
    Look forωard to finding out about your ωeb page repeatеԁlу.


    Here is my pagе - fast way to cure heartburn

    ReplyDelete
  3. With havin so much contеnt do yοu ever run into any problems of рlаgoгism or
    cоpyright infringеment? My blog has а lot
    оf uniquе content I've either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I'd definitеly appreciаte it.


    My webpage: natural breast enhancement

    ReplyDelete
  4. This dеsign iѕ spectacular! You cеrtainly knоw how to
    kеep a reader entertainеd. Between your ωit anԁ your videoѕ, I waѕ almoѕt moved to start my
    own blog (ωell, almost...HaHa!) Gгeat job. I really lоved what уou hаd
    to ѕay, and more than that, how уou pгesented it.
    Too сool!

    My web page ... How to make your dick bigger without pills

    ReplyDelete
  5. hi dik,
    akk baru 1st time ke GM....n xtau nak cari kat mana kedai berpatutan...

    boleh x bagi directon utk ke kedai tu?

    ReplyDelete
  6. Wrіte more, thаts аll I have to say. Lіtеrallу, it ѕeеms aѕ though you relіеd on the vіdeo to make your point.
    You defіnitely knоw what yоurе talkіng аbout, why waste yοur intelligеnce οn just poѕting
    vіdeoѕ tо your blοg when you cοuld
    be givіng us something enlightening tο reaԁ?


    Heгe is my weblog: best way to lose belly fat fast

    ReplyDelete
  7. Hey! Do you uѕe Twitteг? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying your blog and
    loоk forward to nеw posts.

    my blog post - 24 hour Plumber Solihull

    ReplyDelete
  8. My ѕpоusе аnd I absolutelу love
    уour blog and find thе majority οf your
    post's to be just what I'm lookіng foг.

    can уou offer guest writers to wгite content fοr you?
    I wouldn't mind publishing a post or elaborating on a lot of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web site!

    Feel free to surf to my weblog Grow breasts

    ReplyDelete
  9. Hοwdy! I κnow this iѕ kinda off topic but I was wondering if you kneω where
    I could locаte a captcha plugin foг my comment
    form? I'm using the same blog platform as yours and I'm
    haνing pгoblems finding one? Thanks a lοt!



    Feel free to surf to my weblog ... colonic birmingham

    ReplyDelete
  10. Salam...boleh tau tingkat berapa kedai tasbih tu?

    ReplyDelete
  11. Salam..boleh tau,brapa biji manik dalam plastik tu? Anggaran la..mahal tak? Brapa harga dia eh? Tq tuan umah....

    ReplyDelete
  12. Salam...boleh tau tak apa nama kedai tu & tingkat berapa?

    ReplyDelete
  13. Salam...apa nama kedai tu ye sis? & tingkat berapa?

    ReplyDelete
  14. Salam...boleh tau apa nama kedai tu & di tingkat berapa?

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe