Genap 6 Tahun Berkhidmat

Monday, December 09, 2013


Salam (^^,)


Alhamdulillah...9 Disember 2007 ~ 9 Disember 2013, maka genap 6 tahun berkhidmat untuk Negara Malaysia. Bila fikir ke belakang, pejam celik, pejam celik...dah 6 tahun. Sekejap je rasa. Tapi bila fikir ke hadapan...huhu, masih jauh perjalanan dalam perkhidmatan awam ni. Atleast 30 tahun lagi ada masa untuk serve as government servant. Meaning, lambat lagi nak PENCEN! Ha3... 5 tahun berkhidmat di Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau & Air, sekarang genap setahun di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Sekarang dalam tempoh nak menghabiskan degree, mana taw ada rezeki esok², dapat tukar position kan. Dalam tempoh 5 tahun akan datang, azam baru xmau lagi berada di position yang sama, as a PA.

Di sektor swasta PA antara orang yang paling penting dalam agensi, dan sangat dipandang tinggi oleh orang lain. Tapi sebaliknya di kebanyakan agensi kerajaan, PA di layan seperti orang-orang biasa jer. Sewenang² diarah buat itu dan ini. Dan kadang² orang tak nampak kerja² yang kami buat. Walaupun kami berhempas pulas untuk atur dan pantau semua perjalanan kerja bos. Ini bukan di semua tempat okay. Ini hanya pengalaman dan pendapat peribadi. And the most important reason, adalah kerana skim PA ni agak limited untuk kenaikan gred taw? N17-N27-N28-N32-N36. Ikut time-based, berbelas tahun baru leh naik gred taw! So, that's why teringin nak bertukar profession. Rasanya nak melangkah setapak ke hadapan. X salah kan???

Anyway, Selamat Berkhidmat Untuk Negara kepada semua rakan² seangkatan yang lapor diri pada hari yang sama 6 tahun lepas. Especially, yang pergi kursus induksi sama² di INTAN Kluang, Johor. Hehehe (^^,) Mish u all~


You Might Also Like

0 person(s) poked me!

Google+ Followers

Subscribe