Apa itu PLU Codes?

Wednesday, February 26, 2014


Selamat Malam.

Siapa taw apa itu PLU codes? PLU stand for Price Look-Up. Siapa yang selalu shopping buah/sayur di mall? Kalau beli yang packet tu memang jarang nak nampak. Kalau beli yang sebijik2 tu mungkin selalu jumpa. Tengok kod bar kat bawah ni...

Sampel di buah epal

Hahhh...kod tu lah orang panggil PLU codes. Hihihi....tapi korang taw tak macamana nak baca kod tu? Atau apa maksud kod-kod tu? Jom baca ni...

Kenapa setiap buah-buahan & sayur-sayuran dilekatkan pelekat seperti di dalam gambar. Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu? Ni adalah perkara asas yang perlu kita tahu apabila membaca label :
1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?>>bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @ tradisional, dengan penggunaan racun serangga. So.. please make sure, buah-buahan atau sayuran dicuci bersih sebelum dimakan.
4 digit terakhir kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.
2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor itu bermula dengan “8?
>>ini bermakna produk itu adalah produk GMO, sudah diubah secara genetik (Genetically Modified Organisms). Sebagai contoh, pisang yang mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.
3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor bermula dengan “9?
>>itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun serangga dan bukan GMO) jadi ia lebih selamat dimakan.. Sebagai contoh pisang organik, kodnya adalah 94011.


Sekarang korang pandai baca @ bezakan kod ni tak? Hihihi.....so, yang mana pilihan anda?
Sharing is caring. Kbai (^^,)


You Might Also Like

4 person(s) poked me!

  1. TQ for the info... Lepas ni pg beli buah nak check lah... :)

    Jom KETAWA!

    ReplyDelete
  2. hai, awak skg da masuk bloglist saya :)

    http://walkstatic.blogspot.com/2014/02/tahniah-anda-tersenarai-dalam-blog.html

    ReplyDelete
  3. @oPiE iSa , kan? Sebelum ni x pernah amik taw apa maksud kod2 tu sume. yg kita taw, asal nampak elok n fresh, beli jer... hihihi~

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe