PENAFIAN: KEKELIRUAN STATUS HALAL PRODUK PEPERO-KOREA

Thursday, April 03, 2014


Assalamualaikum w.b.t.

Source : Mr. Google
Ada ke yang tak kenal Pepero Lotte dari Korea? Dulu femes sekejap produk, siap ada orang beli borong dan buat business lagi. Hurmm...sekarang banyak isu tak halal, so...jadi kurang femes cket kot. Yana salah seorang daripada penggemar Pepero ni dulu. Memang suka sangat sebab sedap...suka yang kaler hijau tu, sebab coklat + almond. 

1st time makan, classmate yang offer. Terus makan....memang sedap. Masa tu makan tanpa was2. Tapi lately ni orang dah pertikaikan isu halal Pepero ni. Yana pun dah lama x beli...last beli masa pergi Labuan tahun lepas. Lepas dah keluar isu ni, lagi la...confirm2 Yana x pergi beli dah. Sebab automatik jadi was2. *time ni baru nak was2 kan, masa makan tak telek pun ada logo halal ke tak*

Sumber : Halal.gov

Ni jawapan daripada pihak JAKIM. Xada logo halal x semestinya disahkan haram yer, jangan silap beza. Tapi kita sebagai orang Islam, kalau dah terdetik was2 tu, better jangan makan lah yer. Hehe...

Goodbye Pepero... Sehingga ketemu lagi bila kau sudah bercetak HALAL.


You Might Also Like

6 person(s) poked me!

  1. una tak pernah makan bende ni.. tu la bila dh jadi was2 terus lagi tak brani nak try.. xpe balik mkn biskut marrie je la hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...una setia jelah dengan biskut marrie. Yana suka juga biskut marrie, cicah air panas....sedap (^^,)

      Delete
  2. tu la klau was2 baik tinggalkan..
    cik siti nak ckp bnyk pun x blh sbb takut org yg jual ckp kita nak tutup periuk nasi dorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal...memang ramai yg suka makan menda ni. Depends pada individu lah kan, klu kita was2, x perlu la ambil.. Bukan niat nak tutup periuk nasi orang, tp minta semua alert jelah pasal menda ni..sebab JAKIM sendiri dah keluarkan pengumuman rasmi ni...

      Delete
  3. sama ke y ada kt langkawi tu..sebab naniey suka sgt mkn..hiii

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe