Sukarnya Menjaga Hati Orang

Wednesday, April 02, 2014




"Perlakukanlah setiap orang dengan kebaikan hati dan rasa hormat yang tulus, meski mereka berlaku buruk padamu.lngatlah bahwa penghargaan pada orang lain bukan karena siapa mereka, tapi karena siapakah dirimu."

''Janganlah mudah kita melemparkan kata-kata nista kepada orang lain sebab mungkin orang yang dinista itu lebih baik daripada kita. Orang yang baik juga sentiasa menjaga lidahnya daripada menyakiti hati orang lain''

Sukarnya untuk menjaga hati semua orang. Paling sukar bila tersepit di antara dua pihak. Hurmmm...akhirnya kita sendiri yang terluka. Dalam dunia ni, tak mungkin kita boleh hidup seorang diri. Dalam kehidupan seharian pun kita memerlukan orang lain.




You Might Also Like

8 person(s) poked me!

  1. Btul tu..semua hati lain2 kan..pk pun lain2..so mmg xle nk jg hati semua orng...jemput join GA cik mah ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu susah kan. Rambut sama hitam, tp hati lain2.. Huhuhu..
      Insyaallah Cik Mah, nanti Yana join. Thanks 4 visit (^^,)

      Delete
  2. Assalamualaikum yana, tegur menegur dengan hikmah. in shaa Allah dipermudahkan. singgah menabung bepanthen sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sheila. Tulah...tapi Yana jenis yang suka berdiam diri jer, malas nak rumitkan keadaan, espc kalau org tu jenis xleh terima teguran. Tp kadang2 kita plak yang sakit hati... Huhuhu....

      Delete
  3. Salam kak yana,
    skrg ni susah nak nasihatkan org lain,, well they will said " tak payah sibuk, kubur kita lain2"
    rasa geram je bila org yg keras kepala mcm tu. erm, smoga Allah lembukan hati mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ecah...btol tu dik. Ramai jg yg jenis bodoh sombong, pandai cakap je lebih. Nanti kalau ada orang cakap macam tu, Ecah balas macam ayat kat atas tu yer... Mmg kubur, dosa masing2...tp esok tlg mandikan, kafankan, solatkan, kebumikan jenazah orang lain juga kan...

      Delete

Google+ Followers

Subscribe