Punca Badan Rasa Lesu, Letih & Mengantuk

Monday, May 26, 2014


Assalamualaikum w.b.t.

Korang pernah tak mengalami simptom-simptom macamni? Lately ni, tahap kesihatan ni boleh kata jatuh merundum, tatau kenapa. Uhukk...malas btol nak pergi check. Hari tu demam + selesema + batuk (cukup 1 pakej), seminggu lebih jugak la baru baik.


Lepas dapat pakej demam tu, badan rasa lesu, letih + sentiasa rasa mengantuk. Sebenarnya x pernah alami sampai tahap macamni. Rasa macam ada something wrong somewhere lah kan dengan badan ni. Ermmm...Yana google la simptom² macamni, yang keluar hampir sama jer.

Mungkin salah satu daripada punca berikut :-

Sebab 1: Tidur Tidak Mencukupi (Sleep Apnea)

Ia mungkin ketara tetapi anda mungkin tidur tidak mencukupi. Itu boleh secara negatif menjejaskan tumpuan dan kesihatan anda. Orang-orang dewasa perlu mendapatkan tujuh untuk lapan jam setiap malam.

‘Sleep Apnea adalah satu keadaan dimana anda secara tidak sengaja berhenti bernafas semasa tidur, yang menyebabkan anda terbangun secara tiba-tiba tetapi cukup lama untuk menganggu kitaran tidur anda. Ia lebih kerap terjadi kepada mereka yang berbadan gemuk dan berkait rapat dengan tidur yang berdekur.

Sekiranya anda pengidap ‘Sleep Apnea’ doktor selalunya akan menyarankan pengurangan berat badan dan menasihatkan anda berhenti merokok. Dalam kes serius, pembedahan mungkin diperlukan untuk memastikan laluan pernafasan udara yang baik. Sekiranya tidak dirawat, Sleep Apnea boleh meninggikan risiko stroke dan serangan jantung.

Sebab ke 2 : Kekurangan Hormon Tiroid

Sekiranya anda terasa lembab secara fizikal atau mental dan sedikit murung, anda mungkin mengalami hypotiroidism, satu masalah kekurangan hormon tiroid yang mengurangkan metabolisma badan dan memperlahan sistem badan untuk beroperasi.

Dikatakan 17% wanita mengalami hypotiroidism dan mereka langsung tidak mengetahuinya. Ujian darah T3 dan T4 dengan mudah dapat mengesan masalah ini dan selepas rawatan, anda akan merasa bertenaga semula.

Sebab ke 3: Jangkitan Kuman air kencing (UTI)

Walaupun kebanyakkan dari simtom lebih kepada sakit semasa kencing dan kerap ke tandas, keletihan memanjang juga merupakan salah satu gejala kencing berkuman. Tidak semua yang mempunyai simptom yang jelas seperti pedih semasa kencing dan segelintir yang lain mungkin tidak mengalami gejala langsung.

UTI disebabkan oleh jangkitan bakteria yang mungkin terdorong oleh amalan penjagaan faraj yang tidak sihat. Hubungan seks juga meninggikan risiko UTI kerana kuman dari faraj mungkin ditolak ke salur kencing semasa seks.

Ujian air kencing adalah mudah dan cepat dalam membuat diagnosa dan rawatan termasuklah ubat anti-biotik. Sekiranya simtom berulang, anda mungkin mengalami masalah UTI kronik. Berbincanglah dengan doktor tentang pencegahannya.

Sebab ke 4: Terlebih caffeine

Sesetengah orang menganggap caffeine boleh memberi rasa cergas, tapi bagi sesetengh wanita, caffeine boleh memberi kesan yang sebaliknya. Caffeine bertindak sebagai stimulant tetapi sekiranya mengambil terlalu banyak, ia akan menyebabkan keletihan.

Cara untuk mencegah adalah dengan mengelakkan caffeine sebanyak mungkin, bukan sahaja kopi malahan tea, coklat, minuman ringan atau apa-apa ubat yang mengandungi caffeine.

Sebab ke 5: Alahan makanan

Makanan selalunya memberikan tenaga tetapi bagi sesetengah orang yang alah kepada makanan, ia boleh memberi kesan sebaliknya. Keletihan mungkin salah satu mereka alah kepada makanan. Sekiranya anda mengesaki yang makanan punca mengantuk dan keletihan anda, cuba elak makanan yang anda syakki itu dari suapan harian anda.

Sebab ke 6: Dehidrasi / Penyahhidratan (Kurang Air)

Keletihan anda mungkin adalah satu tanda penyahhidratan. Sama ada anda dapat menyelesaikan atau bekerja satu kerja dalam pejabat, badan anda perlu banyak air untuk bekerja dengan betul dan bertenang. Jika anda dahaga, anda telah dinyahhidratkan.

Sebab No 7: Lemah Jantung

Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.

Sebab No 8: Anemia

Anemia ialah satu punca utama keletihan pada wanita. Kehilangan darah haid boleh menjadi salah satu sebab juga kekurangan zat besi, meletakkan wanita menanggung risiko. Sel-sel darah merah diperlukan kerana mereka membawa oksigen bagi tisu-tisu dan organ-organ anda.

Sebab No 9: Kemurungan

Anda mungkin beranggapan kemurungan sebagai salah satu gangguan emosi, tetapi ia menyumbang kepada banyak simptom fizikal juga. Keletihan, sakit kepala, dan hilang selera ialah antara gejala-gejala paling biasa. Jika anda merasa serik dan “pitam” untuk lebih dari beberapa minggu, segeralah merujuk kepada  doktor.

Sebab No 10: Kencing Manis

Ada orang yang mengalami diabetes, jika paras gula yang terlalu tinggi  kekal dalam aliran darah  memasuki sel-sel badan, di mana ia akan bertukar kepada tenaga. Hasilnya ialah badan akan menjadi tidak larat walaupun cukup makan. Jika anda mempunyai keletihan yang tidak boleh diterangkan dengan berterusan, tanya doktor anda untuk diuji tentang kencing manis.

Sebab No 11 : CFS and fibromyalgia

Jika keletihan anda tahan lebih daripada enam bulan dan ialah begitu teruk yang anda tidak boleh menguruskan aktiviti harian anda, sindrom keletihan kronik atau fibromyalgia ialah satu kemungkinan. Kedua-dua boleh mempunyai simptom-simptom pelbagai, tetapi keletihan tidak diterangkan yang berterusan ialah yang utama.

Terlalu banyak punca-punca dan kemungkinan yang ada. Huhu...Insyaallah, Yana akan cari masa yang sesuai untuk buat fully check up. Supplement pula, dah lama juga tinggal. Mungkin salah satu sebab juga la... Nak kerja xada semangat, kepala macam hanyut jer....






You Might Also Like

3 person(s) poked me!

  1. Kadang2 ada datang rasa mcm ni.. tgk dr senarai faktor2 kat atass tuu.. zara rasa punca badan zara lesuu sb pyahidratan kott.. huhu

    ReplyDelete
  2. info yg berguna.cik siti pun tgh alami letih &mengantuk sejak kebelakangan ni.

    ReplyDelete

  3. Artikel yang menarik. Selain itu, badan juga boleh berasa lesu disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang dirembeskan oleh kelenjar adrenal. Badan berasa lesu yang disebabkan oleh faktor ini jarang kita dengari namun ia merupakan antara faktor utama kepada gejala keletihan badan. Untuk menghidarinya, pengambilan vitamin sangat digalakkan. 

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe