Follow Me @snm.yana

Friday, July 18, 2014

Berakhirnya #MH17 Di Tanah Ukraine

Friday, July 18, 2014 5 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

Innalillahiwainnailaihirajiun... Allah Maha Besar, Allah Maha Mengetahui.

Semalam, sekali lagi Malaysia merekod sejarah pasal Boeing MAS. Sungguh besar dugaan seluruh rakyat Malaysia pada tahun 2014 ni. Allah s.w.t. lebih mengetahui, DIA yang membuat percaturan ni, hanya DIA yang tahu apa hikmah di sebalik ujian-ujian yang diturunkan kepada kita semua. Tiada kata-kata yang dapat digambarkan untuk meluahkan perasaan ni. Bertabahlah wahai ahli-ahli keluarga mangsa #MH17.

Semalam tidur awal...dan pagi tadi bila bangun tidur untuk sahur, perkara rutin...amik ipad baca berita, then terkejut baca berita2 pasal #MH17. Masa mula-mula baca tu memang susah nak percaya rasanya...terus keluar on Astro Awani. Terasa sebak yang amat, hanya Allah s.w.t. yang tahu. Tiba2 cerita pasal #MH370 kembali segar dalam ingatan. #MH370 belum kembali, #MH17 yang pergi meninggalkan kita dulu. Walaupun tak ada ahli keluarga sendiri yang menjadi mangsa nahas, tapi bila melibatkan rakyat sendiri, tambah2 ada saudara seagama jadi mangsa, memang rasa macam ahli keluarga sendiri yang terlibat.



Semoga Allah s.w.t. permudahkan usaha-usaha pasukan penyiasat untuk menyiasat punca sebenar kejadian, dan orang bertanggungjawab di bawa ke muka pengadilan. Di bulan Ramadhan Kareem, semoga saudara2 seagama (Islam) yang menjadi mangsa nahas tu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Masyaallah, 'pergi' meninggalkan kita semua pada bulan Ramadhan, 10 Ramadhan terakhir pula tu. Amin...Al-Fatihah.






Thursday, July 17, 2014

Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) : Siri 4

Thursday, July 17, 2014 3 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

Kalau korang ingat, Yana pernah buat entri pasal Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) : Siri 3 dulu. Masa tu untuk Siri 1, Siri 2, Siri 3...Yana x bernasib baik sebab x terpilih untuk dapat rumah tu.

Tapi yang terbaru ni Siri 4, alhamdulillah...Yana terpilih. Kalau korang nak tahu...pemilihan ni guna cara cabutan undi. So, memang atas nasib jugakla...


Siapa yang ada mohon, tapi belum semak....boleh semak kat sini : Semak Cabutan Undi PPA1M
Pagi tadi Yana dah selamat hantar borang jawapan setuju terima rumah ni. Korang yang dapat tu, cepat2 hantar sebelum 15 OGOS 2014. Kalau tak hantar, automatik kelayakan tu akan terbatal taw.


1200 SQ FT

Alhamdulillah....bersyukur sangat2. Akhirnya tercapai juga impian untuk memiliki rumah sendiri yang pertama. Insyaallah, kalau panjang umur, 3 tahun lagi dapat rumah sendiri di Presint 6 @ LARAI. Yeayyyy.......happy sangat2. Kalau tak ada skim PPA1M ni memang x mampu rasanya nak ada rumah sendiri. Makin hari harga rumah makin melambung tinggi. Walaupun sekadar rumah apartment, tapi atleast ada aset sendiri. Lepas ni misi encik suami pula nak cari rumah 'di atas tanah'. Hehehe....



#41 #42 # 43 CPUV Nuffnang

Thursday, July 17, 2014 4 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

Entri ni untuk triple CPUV daripada Mr.Nuffnang.

14 Julai : Waku Doki Campaign
14 Julai : uMobile Prepaid Free Meal
15 Julai : Fashion Pitch

Terima kasih banyak2 kat Mr.Nuffnang yang baik hati. Alhamdulillah, walaupun x masyuk mana pun...tapi atleast ada passive income daripada blog ni. 


Yang paling menarik CPUV Waku Doki Campaign tu. Nama tu unik sekali. Yana google juga la apa maksud Waku Doki Campaign tu. Rupanya iklan daripada Toyota. Hihi...siap ada Waku Doki Dance lagi hokey. Kalau korang nak tahu info lanjut, korang boleh tengok kat SINI

Sebenarnya entri ni dah buat 2 hari lepas lagi. Tapi x sempat nak publish. Duk hold2 sampai hari ni baru ada peluang untuk publish.

Korang dah habis shopping raya ker? Yana dah 90%...weekend ni last round shopping, biskut raya's hunting. Hehehe... Beli kuih tunjuk jer...xde masa nak buat sendiri. Boleh la 'tunjuk' sejenis dua untuk bawak balik kampung.

PEACE (^^,)


Monday, July 14, 2014

Final World Cup 2014 : GERMANY vs ARGENTINA

Monday, July 14, 2014 2 Comments

Assalamualaikum w.b.t. & Salam 16 Ramadhan 1435H


Akhirnya tamat juga FIFA World Cup Brazil 2014. Kemenangan milik Germany. Tahniah Germany, sememangnya anda memang layak untuk memiliki Trofi World Cup tu. Starting till ending memang dorang performed & best. Lepas ni semua dah boleh focus pada puasa & raya pulak yer.


Gambar di atas adalah tidak berkaitan dengan Germany @ Argentina....saja nak tempek gambar David Beckham & his boys. My best football player ever.

PEACE (^^,)





#40 CPUV Nuffnang : Kastam Malaysia

Monday, July 14, 2014 10 Comments

Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah...masih ada CPUV daripada Nuffnang yang nak masuk ke blog ni. Walaupun entri terkini segan silu je nak terupdate. Huhuhu... Xde masa yang sesuai nak update2 entri ni. Internet kat ofis pulak dah banyak yang kena block. Certain2 blog xboleh nak buka pun. Balik rumah...biasa la sibuk dgn masak & kerja rumah...bila dah penat malas nak on laptop plak.

Haishhh....banyak btol alasan kan. Xpela...btw, thanks a lot Mr.Nuffnang yang baik hati.



Friday, July 11, 2014

It's July Giveaway

Friday, July 11, 2014 7 Comments

Assalamualaikum w.b.t.


Klik banner untuk join!

Banyak hadiah disediakan. Mencari pemenang masing-masing. Kalau nak jadi salah seorang daripadanya, mehh pakat join giveaway ni!

Antara hadiah yang disediakan ialah cash RM50, Pretzel cookies, Shawl, Blouse and many more.
Anda mungkin orang yang bertuah itu! Mehh join :D



Thursday, July 10, 2014

Senarai Pemenang Giveaway [3] : 1st Anniversary Yana & Dean

Thursday, July 10, 2014 18 Comments


Assalamualaikum w.b.t.

Terlebih dahulu Yana nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada semua yang sudi support GA ni dan terima kasih yang tak terhingga di atas doa2 daripada kalian semua. Insyaallah...doakan yang terbaik buat kami dunia & akhirat. Yana juga akan sentiasa mendoakan kebaikan kalian semua. 

Yana minta maaf di atas kelewatan mengumumkan senarai pemenang, sepatutnya semalam. Tapi ada hal yang tidak dapat dielakkan, so...malam ni baru berpeluang untuk umum pemenang.








Top Referral:

Ucapan Paling Kreaktif & Menarik: 


Tahniah diucapkan kepada semua pemenang yang bertuah. Berikut adalah untuk perhatian & tindakan para pemenang selewat-lewatnya pada 17 Julai 2014:-
(1) Pemenang yang mendapat Al-Quran + DVD (Tafsir + Tajwid):-
  • Sila hantarkan Nama Penuh, Alamat, No.Telefon & Link GA anda di SINI.
(2) Pemenang Top Referral dan Pemenang Ucapan Paling Kreatif & Menarik:-
  • Sila hantarkan Nama Penuh, No.Telefon & No.Akaun di SINI.


Tuesday, July 8, 2014

Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman

Tuesday, July 08, 2014 13 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

1.58 am, masa ni mata masih lagi dibulatkan sebulat yang boleh sebab time ni masih lagi nak hadap nota. Huhuhu...tinggal 1 paper lagi untuk final exam. Huhuhu...

So, nak rest 5minit ni...sempat lah nak join GA Syira Lokman.
Meh join ramai2...banyak btol hadiah dia taw (^^,)

Klik BANNER untuk join yer. Wish u the best of luck girls & guys (^^,)
62 pemenang dicari.
Mula :26 Jun 2014
Tamat : 4 Ogos 2014 jam 11:59 malam


Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih

Tuesday, July 08, 2014 9 Comments
As-Salam

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]






THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ

Tuesday, July 08, 2014 4 Comments
As salam

THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi ! 

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN

TARIKH TUTUP: 25 JULAI 2014 / 12.00 MALAM 


Saturday, July 5, 2014

[PLEASE HELP] Kehilangan Atiqah Ibrahim

Saturday, July 05, 2014 7 Comments

Assalamualaikum w.b.t. & Salam Ramadhan.

Hari ni genap 7 hari semua umat Islam menjalani ibadah puasa. Macam2 juga perkara yang dah berlaku dalam tempoh ni. Beberapa berita kematian. Bertuah nya arwah yang meninggal dalam bulan suci Ramadhan Kareem ni... Semoga semua ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Di entri ni, Yana pun nak sharing pasal satu kes kehilangan remaja perempuan sejak 28 Jun tempohari, dan hingga hari ni masih belum ditemui.



Mangsa Atiqah Ibrahim (FB: Atiqa Ibrahim) adalah anak jiran Yana di kampung. Keluarga dia dan keluarga Yana memang rapat. Atiqah ni pun sebaya dengan adik Yana yang bongsu, dan dorang memang berkawan baik sejak sekolah. Astaghfirullah Al-Azim...masa mula2 dapat tahu ni memang x percaya rasanya berlaku pada orang yang kita kenal. Tapi itulah ketentuan Allah...hanya Dia Yang Maha Mengetahui segalanya.

Macam-macam berita, komen pasal kehilangan Atiqah. Terima kasih kepada yang menghulurkan doa baik2 pasal Atiqah ni, tapi ada juga yang buruk sangka. Biasala, zaman yang tak lekang daripada masalah sosial ni kan. Tapi pendapat peribadi Yana, Atiqah ni seorang budak yang sangat baik...keluarga dia pun semua baik2. Tidak pernah berenggang dengan ibubapa... Dan tak mungkin dia akan buat perkara2 yang menyusahkan keluarga dia.

Sehingga hari ni masih belum dijumpai. Sama-samalah kita berdoa yang terbaik untuk Atiqah. Semoga Atiqah dapat kembali ke pangkuan keluarga. Sebelum ni tiap2 tahun memang wajib dia datang beraya kat rumah. Harap2 tahun ni pun macam tu juga :'( Semoga di bulan Ramadhan yang mulia ni, pencarian Atiqah ni dipermudahkan...Insya Allah.

Kuatkan & tabahkan hati seluruh ahli keluarga Atiqah. Amin.
[Kakak-Kakak kepada Atiqah]


Wednesday, July 2, 2014

[Updated] Senarai Peserta Giveaway [3] : 1st Anniversary Yana & Dean

Wednesday, July 02, 2014 3 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah....akhirnya Giveaway [3] : 1st Anniversary Yana & Dean telah tamat pada 1 Julai 2014, 11.59 malam. Terima kasih kepada semua yang sudi support GA yang x seberapa ni.


Senarai peserta telah diupdate. Mohon semak link penyertaan masing2 yer. Kalau ada yang double link @ tercicir link, boleh inform Yana yer.


Pemenang akan diumumkan pada 9 Julai 2014, sempena tamatnya examination paper Yana untuk semester ni. So...peluang untuk semak link GA masing2 sehingga tarikh tersebut yer. Masa tu dah merdeka, so...boleh focus back on blogging. Yeayyy...




#37 #38 #39 CPUV

Wednesday, July 02, 2014 9 Comments

Assalamualaikum w.b.t.

Entri ni untuk triple CPUV daripada Mr.Nuffnang.

23 Jun : Stadium Astro World Cup
27 Jun : Ikea - June Sale Campaign
2 Julai : S&P Coconut Milk Powder

Alhamdulillah....rezeki lagi. Syukur sangat2. Semoga Mr.Nuffnang tak jemu2 untuk mengingati Yana Pink Blossom ni. (^^,)




Haishhh....banyak nya yang Yana dah termissed sepanjang 2minggu ni. So many wishes I owed you, Yana Pink Blossom. Selamat Berpuasa semua bloggerista.

*Note: Korang perasan tak website Mr.Nuffnang dah berubah wajah? Lagi cun... So gooooodddd (^^,) Love ya Mr.Nuffnang.