Part 2 : Appointment With Dermatologist (Dr. Ko Skin Specialist)

Friday, September 26, 2014


Assalamualaikum w.b.t.



Sebelum pergi Klinik Dr. Ko ni, Yana dah google pasal Dr. Ko ni. Dia memang femes...melambak muka dia taw. TV Media, radio interview, press...memang banyak yang amat. So, memang confident nak pergi buat treatment kat ctu. Kalau korang nak tengok, boleh pergi SINI.

Sesi semasa jumpa doktor : Doktor memang explain secara details. Mula-mula apa masalah kulit Yana, berjerawat, parut dan pigmentasi. Biasala dia akan cakap apa yang menyebabkan jadi macam tu. Of cos la yg paling utama sebab salah pakai produk! Yesssss....I know!!! Hehehe... Masa jumpa doktor tu, hubby masuk sekali. Memang banyak btol soalan kami. Doktor pun jawab setiap satu soalan kami! Hehe...

Then doktor explain jenis rawatan, pakej semua yang ada. Kalau dengar dia cakap tu rasa nak try semua treatment yang ada. Macam-macam pilihan ada, ada yang treatment melalui pengambilan ubat, facial treatment, laser treatment dan produk kosmetik Dr.Ko sendiri. Yang Yana suka...cara dia bercakap tu, dia tak paksa pun kita setuju untuk ambil salah satu treatment tu pun. Kita sendiri yang decide nak pilih...dia suruh kita fikir dlu baik-baik. Kita pun xkan stress okay. Kalau korang rasa xnak amik treatment kat c2, rasa x sesuai ke ape ke, korang just pay RM50 for consultation fee and just walk away yer. Muehehehe.... But for me, kalau korang dah determined nak solve korang punya probs, korang will stay and accept the treatment suggestions that offered.

Lepas discuss dengan hubby semua, then Yana decide untuk ambil pakej, kebetulan tu pun ada offer. But lupa plak nak tanya harga sebelum dan selepas offer, so tatau la berapa banyak yang dapat discount sebenar nya. Oh ye...pakej tu termasuk ubat, produk kosmetik dan 5x facial treatment (buy 3, get 2 free). 


Yana fikir better ambil ubat juga, sebab Yana percaya kesihatan dalaman pun penting juga! Tulah ubat yang dapat masa 1st appoinment, 1 Ant-Bacterial, 1 ubat sapu dan 2 botol ubat (1 bulan) untuk reduces oil & pimples. Sepanjang ambil ubat untuk reduces oil and pimples ni, kalau boleh elakkan daripada mengandung. Doktor memang dah warning awal² lagi. Dia memang x galakkan, dan kalau boleh elakkan daripada pregnant sebab risiko effect pada baby masa dilahirkan. Kalau nak pregnant, kena tunggu 4minggu selepas stop ambil ubat tu. Okay...faham! Take seriously okay... Tapi kalau korang tengah merancang untuk pregnant, korang x payah la amik ubat, just proceed dengan treatment lain jer.

Doc cakap pernah ada patient dia pregnant masa ambil ubat ni, tp alhamdulillah...baby dilahirkan sihat semua. Tp tulah...depend pada badan masing² lah kan. So, better avoid the pregnancy sepanjang ambil ubat tu k... Wanita dan cantik memang xboleh nak dipisahkan btol tak? Hurmm...masa tu memang serius xnak fikir panjang. Yang Yana taw masa tu rasa confident je nak buat treatment. Tu yang terus amik pakej. 

Oh ye...nak share dengan korang. Masa Yana jumpa doktor tu, Yana ada tanya jugak. "Adakah pemakanan salah satu punca masalah kulit kita?" Guess what? Doc jawab, TIDAK!!! Seriouslyyyyy??? (0______0) Doc cakap pemakanan tu sebenarnya x mempengaruhi langsung masalah kulit, makanan bergoreng, berminyak, seafood and so on tu yer kita boleh makan, tapi dengan syarat dengan penggunaan produk penjagaan kulit yang betul. "Secara saintifik nya xada strong prove/evidence yang menunjukkan makanan tu menjadi punca masalah kulit kita". 

So, lepas ni boleh makan seafood, kacang2, sambal belacan dsbg dengan gembiranya!!! "Ada orang cakap dia makan makanan macam tu mesti naik jerawat. Kenapa yer?" Simple  jer, jawapan dia adalah MIND SET! Hahahaha.... Tapi Yana rasa memang btol pun, dulu Yana pernah pantang dr makan menda² feberet tu, but still pimples keep muncul dekat muka ni taw!!! Benciiiii....

Will Be Continue...Part 3



*Ada masa lagi untuk join Simple Giveaway & Blogwalking by Yana Pink Blossom. Jangan lupa join!!!


~With Love, YANA AFI MOHAMED~


You Might Also Like

35 person(s) poked me!

  1. moga cepat baik :)

    mekaseh sudi singgah blog budak.

    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/lepak-sabtu-1.html

    ReplyDelete
  2. salam saya tengah cari komen ttg dr ko sebab rs nak pergi. hm part 3 ada update?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat update :
      Part3 - https://yanapinkblossom.blogspot.my/2015/01/part-3-appointment-with-dermatologist.html
      Part 4 - https://yanapinkblossom.blogspot.my/2016/02/part-4-appointment-with-dermatologist.html

      Delete
  3. any update lps u amik ubat tu cmna?i pun baru je gi klinik dr ko dan skrg tgh mkn ubat dan guna produk dia...nak tau part 3 u...plss..

    ReplyDelete
  4. sis yana, nk tnya ni. berapa harga ubat kak yana amik dalam gmbr atas ni ? nk pergi khamis ni hehehe

    ReplyDelete
  5. salam kak yana. berapa harga ubat akan beli yg dalam gmbr atas ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. RM100++ dear...depend berapa byk yg awak ambil.

      Delete
  6. Assalamualaikum...saya nak bertanya..jika kulit saya masih ada parut hitam demam campaka..dan kulit saya sering atau mudah dijangkiti jerawat..apa yang harus saya lakukan??? tolong lah saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Sy cadangkan jumpa doktor kulit...confirmed dorg dapat selesaikan masalah u tu dear. Klu xnak pergi dermatologist, boleh jer pergi klinik² biasa tu, tapi make sure yg mmg ada doktor kulit. Klinik² biasa pun ada klinik kulit, tapi certain² day je kan...

      Delete
  7. Salam kak yana..kalau kita nk beli produk dr.ko nie jew bole ke x ek..?tanpa buat treatment semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Boleh jer...its up to u. Tp doc mmg dia sarankan ambil treatment skali sbb lagi effective. Tp awak boleh cakap kat dia, just nak ambil ubat ni jer...

      Delete
  8. Yes...mmg terbaek rawatan disitu.sbb sy pun ada buat jugak.layanan pun mmg terbaek.muka sy pun same mcm sis jugak.sy br buat dua kali termasuk lah hr ni.mmg best...byran mmg ok la berpatutan.br buat dua kali muka pun nmpk perubahan.two weeks lg pergi lg ambil ubat dgn laser.mmg puas hati lah...bebaloi dgn duit yg kita byr..siape penah g situ mmg berpuas hagi.14 bln 4 ni sy repeat lg utk treatment package yg sy ambil.mmg heppy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy...alhamdulillah. Memang berbaloi kan...kesan treatment tu memang for long-term, sebab tu rasa berbaloi kan. (^^,)

      Delete
  9. Nak tnya, yang ubat dri dr.ko ni semua skali berapa RM tu sis ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang RM100++ dear. Sy x sure actual price dia, sbb masa sy byr tu dah include dengan pakej lain yg sy ambil. (^^,)

      Delete
    2. Yana seratus lbih atau seribu lbh tu.....

      Delete
    3. Nur Arfah, utk ubat purple tu sahaja dalam RM100+++

      Delete
  10. As salam sis. Nk tnye. Sis ade ambk ubt yg clor prple tu x. Yg kcik tu. Klt mke sis jd kering x mse mkn ubt tu.

    ReplyDelete
  11. As salam sis. Nk tnye. Sis ade ambk ubt yg clor prple tu x. Yg kcik tu. Klt mke sis jd kering x mse mkn ubt tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ye dear...mmg kulit akan jadi kering, tu effect masa ubat tu nak balance kan hormone & minyak pada kulit. So, disarankan minum air putih byk2 masa tu taw. Just for da temporary...once dah ok, nnti kulit back to normal.

      Delete
  12. Sorry nyampuk... Saya dua hari lepas g dr ko. Saya dapat ubat gel sapu kat tpt ada jerawat ngn ubat mcm dalam gamba yana tu yg control oil tu... Arahan nye sama la xleh preggy masa amek ubat tu.. Dua benda ni dia caj rm170... Next apoinment 2mgu lg... Sy masalah parut jerawat je.. Muke teruk senjk bulan puasa tu akibat facial... Dan bahan facial tu penyebab muke sy tetibe bjerawat sapai tahap jangkitan kuman.... Sebelum ni sy amek antibiotik dgn klinik kulit thani... Lepas sembuh dr luka dan jerawat teruk.. Baru sy d dr ko... Suggestion sy pun thani n ko mmg terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu... Sy rasa mana2 dermatologist pun terbaik. Sbb tu memang expertise dorang kan. So, dicadangkan sape² yg ada masalah kulit, cepat² jumpa pakar kulit yg sebenar...xboleh simply ambil langkah pencegahan/pemulihan sdiri. Kalau tersalah pilih cara, makin teruk jer nanti...

      Delete
  13. Ey fa ye sy perasan jg muke sy jd kering... Malay badan pun jd kering...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerp...masa consume purple pills tu mmg kulit akan jadi kering. Sbb effect dia nak balance kan hormone & minyak pada kulit. Doc mmg suggest minum banyak air dalam tempoh consume pills tu... Once hormone/minyak dah stable...kulit akan back to normal, x kering daaa.... (^^,)

      Delete
  14. sis boleh tolong jawab tak ? macam mana sis buat apoinment dengan doctor tu ? sebab bila tengok website dia , dia ada kata yang kena buat appoinment sebb nanti takyah tunggu lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa 1st time pergi hari tu...mmg walk in jer. Kebetulan msa tu plak, doc xbyk appointment, tu yg dpt terus jumpa doc. Boleh je nak terus walk in @ call dlu utk buat appointment sebelum pergi tu... Klu nasib x baik, kena tgu lama lah klu xbuat appointment. So, sy suggest call dlu utk buat appointmnt...brand mana yg awak nk pergi tu...

      Delete
  15. Sis....tumpang tanya....ade sy terbaca cakap ubat yg bulat2 purple or pink tuh xleyh consume sebab effect kt kidney.... Betol ka??
    Sy plan na p dr.ko ne...tp bace gitu...bimbang pula....
    Btw thanks atas pengkongsian sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy x sure pula pasal tu...x pernah baca. Baca kat mana yer? Boleh share link klu ada? Kita consume pills tu sekejap jer...sy dulu ambil dalam sebulan sj, dlm tempoh tu memang minum banyak air putih... So far, alhamdulillah. Tp x pasti kesahihan yg awak baca tu dear...

      Delete
  16. yana amik pakej ubt n 5x facial tu brpa kos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Almost 3k sebenarnya, termasuk ubat, produk skincare & treatment. Sy rasa sebab sy ambil laser treatment, tu yg mahal. Klu x ambil laser treatment, rasanya jauh lebih murah.

      Delete
  17. Sis, 5x facial treatment dlm pakej tu mmg free ke? Facial tu ada laser sekali atau facial biasa je?

    ReplyDelete
  18. Sis sorry nak tanya, time consultant tu pakai foundation or compact powder tak? hehe now sy sama macam sis dulu, nak pergi mana2 pakai foundation nak tutup parut & jerawat tu

    ReplyDelete

Google+ Followers

Subscribe