Follow Me @snm.yana

Monday, April 6, 2015

2 APRIL ~ HARI KESEDARAN AUTISME SEDUNIA


Assalamualaikum w.b.t.

Korang tahu tak 2 April setiap tahun adalah merupakan Hari Kesedaran Autisme Sedunia (World Autism Awareness Day)? Mesti tak ramai yang tahu kan? Mungkin sebab masih baru di Malaysia ni. Kalau dulu, kita kurang amik perhatian dan kurang kesedaran mengenai golongan penghidap autisme. Sebab tu Yana nak share ni... Kalau tak, apalah gunanya bekerja di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kan? 

So, untuk menunjukkan sokongan kami kepada golongan Autisme ni, kami menyahut "KEMPEN LIGHT IT UP BLUE SEMPENA HARI KESEDARAN AUTISME SEDUNIA"

Jom cekedout Kempen Light It Up Blue 2015!!!
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat (Ministry of Women, Family and Community Development)
  
Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Tower)

#2april #lightitupblue #harikesedaranautisme #autisme

Peace (^^,)

5 comments:

 1. Hope semua orang akan lebih prihatin dan memahami anak autisme..eirna sendiri punmempunyai anak autisme..mild autisme..hargai apa yang gov buat sekarang...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu...setuju sangat dengan Kak IN. Memang patut diberi perhatian lebih kepada penghidap autisme ni dan beri kesedaran kepada semua rakyat Malaysia. Semoga Kak IN sekeluarga juga kuat & tabah untuk membesarkan amanah Allah swt ni.

   Delete
 2. saya nak tanya satu soalan,penyakit autisme tu penyakit apa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Autism adalah istilah yang merujuk pada sekumpulan gangguan perkembangan yang mempengaruhi otak. Gangguan pada otak ini mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berkomunikasi, menjalin hubungan dengan orang lain, dan merespon dunia luar dengan baik. #copypaste

   Boleh jg tengok video yang saya letak kat atas. Tqvm (^^,)

   Delete
 3. salute pada mak ayah anak2 autisme

  ReplyDelete