Follow Me @snm.yana

Friday, September 18, 2015

Punca Blog Tak Ter'update'

Friday, September 18, 2015 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

Yelah...korang baca tajuk tu pun terang lagi bersuluh la apa yang Yana nak cerita. Tapi lepas baca tajuk tu, korang ada rasa tertanya² tak kenapa? Kalau ada rasa macam tu, alhamdulillah...maknanya ada orang nak amik tahu kenapa blog ni jarang ter'update' kan. Tapi kalau korang xada rasa atau keinginan nak tahu, maksudnya dalam hati korang akan cakap macamni..."ada aku kisah ke kalau kau update ke tak update ke?". Ohhh...tertusuk hati ni kalau korang rasa macam tu kan....sodih den!

Hahaha...perasan lebih! Okaylah...back to tajuk entri petang ni. Sebenarnya tatau lah adakah ini boleh dipanggil sebagai punca atau sekadar mencari alasan semata²?



Hehehe...sebenarnya, malas betul nak update taw. Mood blogging dah ke laut. Sebab per? Sebab sepertimana kebanyakan daripada korang sedia maklum kan, especially yg kerja gomen tu kan...! Kebanyakan blog memang dah kena block, so...xleh nak blogwalking ke semua blog² yg ada...nasib lah kalau salah satu blog yg terpilih utk kena block tu adalah blog korang. So, mood nak blogging memang 100% terbantut.

Balik rumah pada setiap weekdays, memang rutin setiap hari adalah balik masak => makan => mandi/solat dan tidor jer. Memang xada harapan nak selit untuk on laptop dan update blog! Rutin weekend, bangun => masak/cari makanan => makan => buat kerja² rumah yg tertangguh masa weekdays => tengok tv => mandi/solat => tido! Owwww...pun xada masa nak selit masa utk on laptop & update blog.  

Orang cakap, alaaa...alasan je tu! Yessss...exactly! Memang I sengaja cari alasan taw..hakhak! Kalau dah on laptop, update blog, lepas tu melarat buka menda lain....memang keje lain xkan menjadi.


Hehehe...sekian sahaja bebelanku petang ni. Errkkk...perut kenyang, mata ngantuk! Alhamdulillah...tadi masa lunch makan Beef Rissole Dave's Deli, officer belanja, sedap!

Love, xoxo ♥    

Salam Jumaat

Friday, September 18, 2015 2 Comments
Assalamualaikum w.b.t.

Salam Jumaat kepada semua  bloggers. Rasa tenang dan sebak bila pagi² Jumaat ni dah pasangkan ayat² suci Al-Quran, teringat plak tragedi kren runtuh di Tanah Suci Makkah beberapa hari lalu. Sayu bila dikenangkan mangsa² yang terlibat.

Takziah buat semua ahli keluarga arwah. Mereka pergi di bumi yang baik, di hari yang baik, di bulan yang baik. Insyaallah...perjalanan mereka untuk bertemu sang Pencipta akan dipermudahkan.

Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah buat semua.

BANYAKKAN DOA SELEPAS ASAR HARI JUMA'AT

Hari Jumaat, adalah hari yang terdapat waktu istimewa doa untuk lebih mustajab. Waktu pertama : ketika imam mula duduk di atas minbar sehingga solat Jumaat. Kedua : Selepas waktu Asar berdasarkan hadis Nabi :

يَوْمُ الجُمُعة ثِنْتَا عَشْرَةَ سَاعَةً ، لاَ يُوجَد فِيهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ الله شَيْئاً إِلاَّ آتَاهُ إِيَّاهُ ، فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ العَصْر

Erti : Hari Jumaat ada 12 jam yang mana tiada seorang hamba muslim berdoa padanya kecuali akan diberikan (maqbul), maka CARILAH IA di HUJUNG WAKTU SELEPAS ASAR" (hadis riwayat Abu Daud- hadis sohih)