Follow Me @snm.yana

Friday, November 11, 2016

Muzammil Hasballah - Surat Al Kahfi

Muzammil Hasballah - Surat Al Kahfi | Salam Jumaat yang Barakah. Keagungan dan keutamaan surah al-Kahf telah banyak dinyatakan dalam banyak riwayat dari Rasulullah S.a.w dan para Imam Maksum As. Antara keutamaannya adalah bahawa terdapat tujuh puluh ribu malaikat yang melepaskan pemergian surah al-kahfi ketika diwahyukan, atau barang siapa yang membacanya pada hari Jumaat maka Allah S.w.t mengampuninya hingga Jumaat berikutnya dan barang siapa yang membaca surah al-Kahf pada setiap malam Jumaat maka ia mati syahid ketika meninggal dunia dan kelak dibangkitkan dengan para syahid dan kepentingan yang lain-lainnya.

Ajaran-ajaran dan kandungan-kandungan surah ini dimulakan dengan puji dan pujian kepada Allah Swt dan berakhir dengan iman dan amal soleh. Ayat-ayat ini lebih banyak bercerita tentang mabda (hari permulaan), ma’âd (hari akhirat), berita gembira terhadap pelbagai kurniaan dan peringatan terhadap azab-azab pada hari kiamat.
.
Surat Al Kahfi
Riwayat Hafs 
Surat ke-18 Makkiyah
Juz 15
.

Dari Abu Darda’ r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
"Jika sesiapa belajar dengan 'mata hati' dalam 10 ayat pertama Surah Al-Kahf, dia akan terlindung dari fitnah Dajjal" (Hadis Riwayat Muslim)

Dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
"Sesiapa yang membaca surah al-Kahf pada hari Jumaat maka dia diberi cahaya yang menerangi antara dua Jumaat" (Hadis Riwayat Al Baihaqi, At-Tabrani, An-Nasai & Hakim)

Dari Abu Darda' r.a., Nabi SAW bersabda: 
"Barang siapa membaca 10 ayat terakhir dari surat Al-Kahf, maka ia terlindung dari fitnah Dajjal."  (Hadis Riwayat Ahmad)

Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa nabi s.a.w bersabda: 
"Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal. Dalam riwayat yang lain dinyatakan daripada akhir surah al-Kahfi." (HR Muslim)

Dari Sauban r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: 
"Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir daripada surah al-Kahfi, maka sesungguhnya pembacaannya itu menghindarkannya daripada fitnah dajjal. (HR Nasai)

Dari Abu Said al-Khudri r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Barangsiapa yang membaca surah al-Kahfi (dengan huruf dan pembacaan yang betul) sebagaimana ia diturunkan, maka surah itu akan menjadi cahaya pada hari kiamat daripada tempat tinggalnya sehingga ke Mekah dan barangsiapa membaca sepuluh ayat yang akhir daripadanya, kemudian dajjal keluar, dajjal tidak dapat menguasainya." (HR Mustadrak Hakim)

10 Ayat Pertama Surah Al-Kahfi
Bismillahirrahmanirrahim 
(dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani)

10 Ayat Terakhir Surah Al-Kahfi

"Surah Al-Kahfi disunatkan untuk kita membacanya pada malam Jumaat dan pada hari Jumaat sebagaimana disebut dalam hadis Rasulullah SAW, jika kita membaca Surah Al-Kahfi pada malam dan hari Jumaat, InsyaAllah akan terpancar cahaya buat kita dari Jumaat ini sehingga tiba Jumaat yang akan datang. Jadi, jangan lupa untuk sama-sama kita membacanya bermula malam ini." 

Love ♥,
SNM_Yana Afi Mohamed

1 comment: